Direct naar artikelinhoud
Dieren

Puan, de oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld, is overleden

Puan, de oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld, is overleden
Beeld Reuters

De oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld is gisteren overleden. Puan, wat in het Indonesisch 'dame' betekent, is op 62-jarige leeftijd gestorven in de zoo van Perth. Dat heeft de Australische dierentuin gemeld.

Puan heeft grote betekenis voor de kolonie in de zoo van Perth en het overleven van haar soort, aldus Holly Thompson, hoofd van de afdeling primaten. Puan werd in 1956 geboren. Het vrouwtjesdier werd in 1968 door Maleisië aan de zoo van Perth geschonken.

Puan, de oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld, is overleden
Beeld REUTERS

54 afstammelingen

Puan kreeg elf jongen en telt 54 afstammelingen over de hele wereld, onder meer in de VS, Europa, Australië en de jungle op Sumatra. Haar genen zijn verspreid over iets minder dan 10 procent van de mondiale zoopopulaties. Haar jongste achterkleinzoon Nyaru is de laatste die opnieuw in de natuur werd uitgezet. In de natuur worden vrouwtjes zelden ouder dan 50 jaar.

Puan had volgens Thompson best een onafhankelijke persoonlijkheid en hield graag wat afstand. "Als ze ontevreden was, stampte ze met de voet." Twee van haar dochters, vier kleinkinderen en één achterkleinzoon leven nog in de zoo van Perth.