Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefVolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Mentale druk op jongeren neemt gevaarlijke vormen aan | Aantal vluchtelingen wereldwijd stijgt naar nieuw record

Goedemorgen. De mentale druk op jongeren en jongvolwassenen neemt dusdanig toe dat hun gezondheid eronder dreigt te lijden. Daarvoor waarschuwt het RIVM. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Het aantal mensen dat op de vlucht is heeft in 2017 een nieuw record bereikt. Vooral het geweld in Congo, Zuid-Soedan en Myanmar is de oorzaak van deze toename. En een column over laaggeletterdheid: de kloof voor laaggeletterden groeit en wordt genegeerd.

Vluchtelingen staan aan de kant na een storm bij het Chakmarkul vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Mentale druk op jongeren neemt gevaarlijke vormen aan
De mentale druk op jongeren en jongvolwassenen neemt dusdanig toe dat hun gezondheid eronder dreigt te lijden. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de toekomst van de gezondheid in Nederland.

Aantal vluchtelingen in wereld stijgt naar nieuw record
Het aantal mensen dat in de wereld op de vlucht is voor geweld en onderdrukking heeft in 2017 een nieuw record bereikt. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr waren eind vorig jaar 68,5 miljoen mensen ontheemd, 16,2 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat komt erop neer dat vorig jaar om de seconde iemand op drift raakte.

Trump dreigt China met extra importheffing van 200 miljard

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd om Chinese goederen nog eens extra te gaan belasten met 10 procent, ofwel 200 miljard dollar. Hij reageert daarmee op de Chinese tegenmaatregelen nadat hij al eerder Amerikaanse importheffingen had aangekondigd, zo meldt het Witte Huis.

Toenemend aantal jongeren komt in gesloten instellingen terecht
Een toenemend aantal kinderen wordt opgesloten in een jeugdzorginstelling, blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten dat dinsdag verschijnt. In 2017 ging het om 2.710 minderjarigen, ruim tweehonderd meer dan een jaar eerder. De trend staat haaks op het overheidsstreven om kinderen met problemen zo veel mogelijk op te vangen in pleeggezinnen of gezinshuizen.

Steeds meer jongeren in gesloten inrichtingen.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Angela Merkel en Emmanuel Macron spreken elkaar over hervormingsplan voor de EU. Bedrijven uit Franstalig Afrika ontmoeten Nederlandse agrarische sector in Madurodam. En een man uit Dordrecht staat terecht voor het doden van zijn 10-jarige zoon Diego.

Aanraders van de redactie

Kost deze ‘Iron Lady’ Erdogan straks de overwinning?
Een sterke vrouw: misschien is dat wat de sterke man van Turkije, president Erdogan, komend weekend kan afhouden van een nieuwe ambtstermijn. ‘Iron Lady’, wordt Meral Aksener in de internationale pers veelal genoemd, naar Margaret Thatcher. In Turkije luidt haar bijnaam ‘Asena’, wolvin.

'IJzeren Dame' Meral Aksener van de Goede Partij (IYI).Beeld Getty

Stervoetballer Mo Salah moet aantonen: Grozny is klaar voor het luxesegment
Grozny probeert middels de Egyptisch sterspeler Mo Salah een graantje mee te pikken van het WK voetbal. Laat dat maar aan Ramzan Kadyrov over.

Hoe de kloof voor laaggeletterden groeit en wordt genegeerd
Er zijn hier nog steeds 2,5 miljoen mensen die moeizaam lezen, schrijven of rekenen. En in dat aantal zit niet veel beweging. Hoe komt dat? Margriet Oostveen zoekt in Utrecht naar het antwoord.

Sjoukje Hooymaayer speelde haar laatste voorstelling: ‘Het was prachtig van vreselijkheid’
Onlangs kreeg actrice Sjoukje Hooymaayer te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. Na een emotioneel afscheid in Carré vertelt de actrice aan V over haar lange carrière, het ongekende succes van Zeg ’ns Aaa en haar keuze zich niet verder te laten behandelen.

Sjoukje HooymaayerBeeld Imke Panhuijzen

'Ik ben geen vluchteling, maar wel gevlucht'
In Nederland was fotograaf Ahmet Polat (40) De Ander, dus verhuisde hij naar Turkije. Tot hij besefte: ook hier moet ik weg. ‘Ik ben geen vluchteling, maar wel gevlucht.’

Het politiek correcte mediacomplot van plotselinge interesse in Marokkaans-Nederlandse voetballers
'Wat doen wij hier in godsnaam? Feyenoord-speler Sofyan Amrabat lijkt het ook niet te geloven. Joep Schreuder, sterverslaggever van de NOS, hier in het piepkleine Chayka Stadion in de Centraal-Russische stad Voronezh, om verslag te doen van het Marokkaanse elftal?' Nederland lijkt ineens wel heel veel interesse te hebben in Marokkaans-Nederlandse voetballers.