Direct naar artikelinhoud
Corruptie

"Qatar saboteerde tegenstanders tijdens campagnestrijd om WK voetbal te organiseren"

De toenmalige FIFA-voorzitter Joseph Blatter en sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani, Emir van Qatar, tijdens de bekendmaking van het gastland voor het WK voetbal van 2022.Beeld EPA

Qatar heeft voormalige CIA-agenten en een pr-bedrijf ingehuurd om tegenstanders te saboteren tijdens de campagne om het WK 2022 te organiseren. Dat meldt een klokkenluider aan The Sunday Times.  

Dat de toewijzing van Qatar als gastland van het WK voetbal 2022 controversieel is, is niet nieuw. Vorig jaar werd er al een onderzoek afgerond door de FIFA naar mogelijke corruptie. Dat rapport leverde toen evenwel geen harde bewijzen op. "Dit bekrachtigt de integriteit van ons bid", luidde een verklaring uit Doha destijds.

Maar een klokkenluider, die betrokken was bij de Qatarese campagne, wakkert het debat rond corruptie opnieuw op. In een mail die hij verstuurde aan de redactie van The Sunday Times beschuldigt de klokkenluider het gastland een "geheime operatie" gevoerd te hebben om toenmalige tegenstanders in de campagnestrijd te saboteren. 

Zo zou Qatar een pr-bedrijf en voormalige CIA-agenten ingehuurd hebben om valse propaganda te verspreiden rond de voornaamste tegenstanders voor het organiseren van het WK, respectievelijk Amerika en Australië. 

"Qatar saboteerde tegenstanders tijdens campagnestrijd om WK voetbal te organiseren"
Beeld AP

Prominente figuren werden geronseld om in eigen land de kandidaturen aan te vallen, om zo dus de impressie te wekken dat er geen draagvlak was voor het organiseren van het WK. Net dat criterium is voor de FIFA heel belangrijk in het toekennen van een gastland. De klokkenluider schetst onder meer hoe een Amerikaanse academicus 9.000 dollar kreeg om een kritisch rapport te schrijven over de 'grote economische kost van een WK', vervolgens werd dat verhaal in de internationale media gebracht. 

Voormalige CIA-agenten zouden rapporten hebben geschreven over bestuurders uit rivaliserende WK-landen die betrokken zouden zijn bij omkoping.

Dergelijke onthullingen kunnen wel eens inslaan als een bom, gezien het gaat om flagrante schendingen van de FIFA-regels. Daarin valt namelijk te lezen dat statements over de bids van andere landen niet toegestaan zijn.

Qatar ontkent

Qatar zelf is formeel in haar commentaar: "Hier is niets van waar. We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times", klinkt het. "Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels."

Qatar zal het kleinste land ooit worden dat een WK organiseert. Het wordt ook de eerste Wereldbeker in het Midden-Oosten. Het toernooi zal in 2022 plaatsvinden in november en december, vanwege de te hoge temperaturen in juni en juli.

De organisatie wordt al sinds haar toewijzing beschimpt met controversie. Mensenrechtenactivisten brachten al meer dan eens de erbarmelijke omstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen naar buiten.