Direct naar artikelinhoud
Winterweer

LIVE: Noodopvang voor duizend gestrande reizigers op Brussels Airport, reële kans op winterse neerslag tijdens ochtendspits

Links: een ongeval in Asse. Rechts: een vrachtwagenbestuurder die links inhaalt.Beeld Mathieu Goedefroy/ VTM Nieuws

De hevige sneeuwval heeft het land in chaos gedompeld. Rond 11 uur was sprake van 1.300 kilometer vertraagd verkeer in heel België, goed voor de drukste ochtendspits van het jaar. Ook de avondspits draaide in de soep: er stond weer 500 kilometer file en in het westen van het land viel opnieuw sneeuw. Na 20 uur reden er in heel West-Vlaanderen geen bussen meer, na 21 uur gold dezelfde maatregel voor Oost-Vlaanderen. De regio rond Ieper, Diksmuide en Zonnebeke kreeg dan weer af te rekenen met een grote stroompanne. Honderden gezinnen zaten enkele uren zonder elektriciteit. Brussels Airport annuleerde 300 vluchten, voor duizend gestrande reizigers is er noodopvang voorzien. Volgens de jongste voorspellingen schuiven deze nacht zones van winterse neerslag over Vlaanderen. De ellende is met andere woorden nog niet helemaal voorbij.

1u05: Brussels Airport verwacht ook vandaag nog vertragingen en annuleringen
Reizigers op Brussels Airport moeten ook vandaag nog rekening houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van het winterweer. Dat deelt de luchthaven in Zaventem deze nacht mee via zijn website.

Op Brussels Airport zijn gisteren zowat 300 vluchten geannuleerd.Beeld vincent duterne / photonews

Brussels Airport raadt passagiers aan om regelmatig de status van hun vlucht te controleren. Ook adviseert ze contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. "Als uw vlucht geannuleerd werd, raden wij aan om niet naar de luchthaven te komen, maar eerst contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij", klinkt het.

Op Brussels Airport zijn gisteren zowat 300 vluchten geannuleerd. Het ging om de helft van de geplande vluchten. Door de sneeuw en winterse omstandigheden was er vertraging voor een honderdtal andere vluchten. 

Zeker duizend mensen strandden in Brussels Airport.Beeld vincent duterne / photonews

23u10: noodopvang voor duizend gestrande reizigers
Op vraag van Brussels Airport heeft Rode Kruis-Vlaanderen 500 veldbedjes geleverd bij Brussels Airport. Nog eens 500 extra werden opgesteld in de Brabanthal in Leuven. Daar is ook een medische hulppost aanwezig. Alle reizigers die daar opgevangen worden, krijgen ook een sanitair pakket. Deze ochtend zullen de vrijwilligers van het Rode Kruis er ook een ontbijt uitdelen. Er is ook extra materiaal voorzien, zoals pampers en basismedicatie voor wie dat nodig zou hebben.

De noodopvang in de Brabanthal blijft nog zeker tot deze middag geopend. Dan zal gekeken worden in functie van het aantal vluchten dat kan opstijgen of de maatregel nog nodig is. Er is de hele nacht permanentie voorzien door Rode Kruisvrijwilligers.

Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld vincent duterne / photonews

22u40: stroom geleidelijk aan terug
De twee hoogspanningsstations van Elia in de regio Ieper-Diksmuide-Zonnebeke staan sinds 20.40 uur terug onder stroom. Dat betekent dat distributienetbeheerder Eandis vanaf dan zijn klanten geleidelijk aan terug van stroom kan voorzien.

22.10 uur: reële kans op winterse neerslag tijdens ochtendspits
Ook deze nacht waarschuwen het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum voor kans op gladde wegen. Volgens de jongste voorspellingen schuiven zones van winterse neerslag over Vlaanderen. Die zullen tegen de ochtendspits het land nog niet verlaten hebben. 

Door de natte wegen en de wegdektemperaturen die rond het vriespunt blijven schommelen, kan de situatie op de weg gevaarlijk glad worden. Er wordt onverminderd sneeuw geruimd en zout gestrooid waar nodig.

Er blijft een reële kans op winterse neerslag tijdens de ochtendspits. "Het zal minder intens zijn dan de neerslag van vandaag. Maar voorzichtigheid is aangewezen, want de wegdektemperaturen blijven schommelen rond het vriespunt. Het kan dus plaatselijk glad worden", luidt het nog. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum raden bestuurders aan om verplaatsingen uit te stellen. Wie toch de baan op moet, wordt gevraagd zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen. Op Twitter laat het Verkeerscentrum nog weten dat vanavond én -nacht de openbare verlichting op de Vlaamse snelwegen aanblijft.

21.40 uur: 400 Thalys-reizigers twee uur lang vast
Tussen Antwerpen en de Nederlandse grens is een Thalys gestrand op de HST-lijn ter hoogte van Brasschaat. Vierhonderd reizigers zaten er zeker twee uur lang vast, een latere Thalys moest hen oppikken en naar hun bestemming Amsterdam brengen.

De Thalys kwam volgens Infrabel tot stilstand door een probleem tussen de stroomafnemer van de trein en de bovenleiding. Het overige treinverkeer kon er nog over één spoor langs. Er werden ook pendelbussen ingezet tussen het station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal.

Voor de reizigers op de gestrande Thalys was het erg lang wachten geblazen voor ze hulp kregen. Volgens Thalys kwamen ze uiteindelijk zowat drie uur later dan voorzien in Amsterdam aan.

21.10 uur: geen vuilnisophaling in Gent
Gentenaars hoeven de koude niet te trotseren om hun vuilniszak buiten te zetten. IVAGO Gent kondigde namelijk aan dat de vrachtwagens vandaag niet zullen rijden. Gentenaars zullen de sociale media of de website van het bedrijf moeten raadplegen voor verdere info over hun afval. Ook de recyclageparken in Gent en Destelbergen blijven vandaag gesloten.

Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld BELGA

20.40 uur: enkele centimeters sneeuw mogelijk
Het KMI waarschuwt voor gladde wegen in de loop van de nacht. De sneeuwzone schuift geleidelijk van het westen naar het centrum en daarna naar het oosten van het land. Daarbij kan volgens Meteo.be van drie tot acht centimeter sneeuw vallen.

Vanaf de Noordzee drijven buien over het land. Dit zullen eerst buien zijn van smeltende sneeuw, maar in de loop van de nacht en ook morgen nog zijn ook sneeuwbuien mogelijk. Tegelijk kunnen er ook gladde plekken ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten.

Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld Photonews
Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld Photo News

19.40 uur: Grootste problemen in Gent
In Gent zorgde de winterprik voor een zware avondspits door de gladde wegen en problemen met het openbaar vervoer. De stad beloofde dat de strooidiensten zeker tot vanavond zullen werken, maar door de aanhoudende sneeuwval zijn de problemen nog niet van de baan. Bovendien is de Meulestedebrug -een belangrijke verbinding met het havengebied- defect. Dat leidt tot heel wat extra verkeershinder. 

In totaal werd gestrooid op ongeveer 700 kilometer aan stadswegen en 100 kilometer aan fietspaden. Toch verliep de avondspits erg moeizaam. Er waren grote vertragingen op de R4 en de R40 en ook het openbaar vervoer leed onder de sneeuwval.

Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld BELGA

19.20 uur: "Hele dag door extreem druk"
Door het winterweer hebben de Vlaamse snelwegen er de drukste dag van het jaar opzitten. Dat bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum. "Het was de hele dag door extreem druk met heel moeizaam verkeer", zei woordvoerder Peter Bruyninckx rond 19 uur. 

"We hebben op alle gebruikelijke plaatsen files gezien, maar vooral in de regio van Gent was het de hele dag erg druk", aldus Bruyninckx. Verder viel doorheen de dag ook het heel moeilijke verkeer op de E19 van Brussel naar Antwerpen en op de E313 van Antwerpen naar Limburg op.

De barometer van het Vlaams Verkeerscentrum piekte tegen het einde van de voormiddag boven de 600 kilometer file. Bruyninckx merkt wel op dat het heel moeilijk is om te zeggen over hoeveel kilometer file het juist gaat. "Over het algemeen hebben we het verkeer zien stokken en maar moeizaam vorderen", zei hij. Vooral bij op- en afritten en bij hellingen was het moeilijk rijden.

Bruyninckx waarschuwt automobilisten die toch nog de weg op moeten onder andere voor gladheid door het smeltwater en de lagere temperaturen. "Het is niet omdat de weg er sneeuwvrij lijkt bij te liggen dat je op het gaspedaal moet duwen. We waarschuwen weggebruikers zich niet te laten verrassen. Het kan er door smeltwater nog glad bijliggen."

19 uur: 300 vluchten geannuleerd

Op Brussels Airport zijn zowat 300 vluchten geannuleerd. Het gaat om de helft van de voorziene vluchten. Door de sneeuw en winterse omstandigheden was er vertraging voor een honderdtal andere vluchten. 

Brussels Airport maakte werk van de opvang van de gestrande reizigers die de nacht zullen moeten doorbrengen in de luchthaven. Bedden kwamen mondjesmaat toe, het luchthavenpersoneel deelde voeding uit aan de gestrande mensen.

Zo'n vijftien vluchten die moesten landen in Zaventem werden omgeleid naar de luchthaven van Luik. De luchthaven in Bierset ontving zo tussen de 2.500 en 2.700 passagiers. Ook de Nederlandse luchthavens van Eindhoven en Rotterdam La Hague waren een tijdlang gesloten. 

18u: Grote stroompanne in West-Vlaanderen

Honderden gezinnen in de Westhoek, maar ook in de regio van Menen moesten het sinds 17.15 uur zonder stroom stellen. “Twee van onze hoogspanningsposten zijn uitgevallen, in Ieper en Menen”, zegt woordvoerster Kathleen Iwens van Elia. “Eerder in de namiddag waren er al kleine problemen in West-Vlaanderen. De combinatie van hevige sneeuwval en wind zorgde ervoor dat de lijnen zwaarder werden en gingen bewegen. Op die manier ontstonden enkele kortsluitingen."

"De lijnen kunnen in principe vanop afstand weer in gebruik worden genomen, maar uit veiligheidsoverwegingen moet eerst ter plaatse worden nagegaan of ze nog intact zijn en of ze bijvoorbeeld niet op de grond zijn beland. Pas als onze teams ter plaatse groen licht geven, wordt de stroomvoorziening weer hersteld." 

Twitter bericht wordt geladen...

17.50 uur: Overstroming in Brussel
De MIVB meldt dat er geen tramverkeer mogelijk is tussen haltes Ninoofsepoort en Lemonnier wegens overstroming.

Twitter bericht wordt geladen...

17.45 uur: Geen bussen meer in West-Vlaanderen
Na 20 uur reden er in heel West-Vlaanderen geen bussen meer. De kusttram bleef wel beschikbaar. Na 21 uur gold dezelfde regel in Oost-Vlaanderen.

Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld Photonews
Specialisten raden bestuurders aan vandaag niet meer te rijden
Beeld BELGA

17 uur: vrachtwagenchauffeurs halen links in
Opmerkelijke beelden bij VTM Nieuws: vrachtwagenchauffeurs halen links in op een besneeuwde snelweg, tot op de derde rijstrook toe. De federale politie roept iedereen op om zeker bij dit weer de wegcode te respecteren. "We kunnen niet hard genoeg drukken op het potentiële gevaar dat chauffeurs voor zichzelf en zeker voor andere bestuurders bij dit weer kunnen veroorzaken", klinkt het.

500 km file
Rond 16 uur stond nog altijd 500 kilometer file, op sommige wegen was het letterlijk uren aanschuiven.

Twitter bericht wordt geladen...

Het AWV waarschuwde voor gevaarlijke situaties aan hellingen van snelwegen, zoals op- en afritten en viaducten. "Op een aantal plaatsen geraakt het verkeer moeizaam of zelfs helemaal niet de hellingen op. We roepen bestuurders op om extra voorzichtig te zijn en tijdig hun snelheid aan te passen bij het nemen van een afrit. We vragen in het bijzonder aan vrachtwagenbestuurders om zeer oplettend te zijn bij het oprijden van op- en afritten en hellingen. Wanneer er zich reeds moeilijkheden voordoen, vragen we om de op/afrit of helling niet te nemen."

De E19 in Kontich.Beeld BELGA

Ook De Lijn verwacht moeilijke avondspits

De dienstverlening van De Lijn was omstreeks 15.30 uur in alle provincies verstoord. De Lijn waarschuwde alvast dat het ook voor de openbaarvervoermaatschappij een moeilijke avondspits zou worden. "De sneeuw en het drukke wegverkeer zorgen ervoor dat reizigers nog steeds rekening moeten houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer", aldus De Lijn. "Vooral aan bruggen en hellingen hebben de bussen het moeilijk."

De Lijn merkte nog op dat de eigen bussen zijn uitgerust met M+S-banden, voor modder en sneeuw. "Deze banden geven meer grip in winterse omstandigheden. Daarnaast staat in elke provincie een wintercoördinator in contact met de strooidiensten om problemen te signaleren."

Onder meer in Gent werden de huisvuilophalingen stilgelegd.Beeld Wannes Nimmegeers

In heel Antwerpen bleef de dienstverlening van De Lijn moeilijk. Door de grote verkeersdrukte en de sneeuwval reden de bussen en trams overal met vertragingen die snel opliepen tot een half uur en meer. Ook in West-Vlaanderen waren vertragingen op het volledige net. De grootste vertragingen waren er in de regio Brugge en Kortrijk. Ook in de Westhoek ging het moeizaam. Sommige belbussen en enkele stads- en streekbussen in Kortrijk konden niet uitrijden. De Lijn zette pendelbussen in tussen de kusttramhaltes Oostende Station en De Haan Zwarte Kiezel om problemen met de kusttram op te vangen.

Een ongeval in Asse.Beeld Mathieu Goedefroy

In Oost-Vlaanderen reden alle bussen en trams in de volledige provincie met veel vertraging. In de Vlaamse Ardennen bleven een aantal bussen na de middag binnen omdat de reisweg onberijdbaar was. 

In Gent is een bord van De Lijn onleesbaar door de sneeuw.Beeld Wannes Nimmegeers

De situatie normaliseerde dan weer in het oosten van Vlaams-Brabant. In de regio Leuven, Tienen, Diest waren er wel nog kleine vertragingen mogelijk. In het westen van Vlaams-Brabant waren de problemen groter. Reizigers hieldden in de regio Grimbergen, Asse, Aalst best rekening met zware vertragingen die konden oplopen tot een half uur en meer. 

Aanschuiven geblazen in Brussel.Beeld Photo News

Triest filerecord

De sneeuwval van vanochtend leidde tot monsterfiles. Op veel snelwegen raakten rijstroken ondergesneeuwd, waardoor op de Vlaamse snelwegen iets voor 11 uur 631 kilometer file stond. Het globale plaatje voor heel België kwam uit op meer dan 1.300 kilometer, waardoor het de drukste ochtendspits van het jaar werd. Het record staat op 1.685 kilometer op 12 maart 2013, ook veroorzaakt door hevige sneeuwval. Rond 12.00 uur was sprake van 1.090 kilometer file en vertraagd verkeer, en ook rond 14.00 uur waren de ochtendfiles nog altijd niet opgelost. Rond 13.00 uur was het viaduct van Vilvoorde vrijgemaakt, maar een uur lager ondervonden bestuurders op de Brusselse ring nog altijd vertragingen tot anderhalf uur. 

Twitter bericht wordt geladen...

Hier en daar werden op- en afritten afgesloten, en was het uitkijken op hellingen en in tunnels. Zo werd in Wilrijk de A12 versperd omdat voertuigen hellingen niet konden nemen. De Antwerpse brandweer was druk in de weer met het sneeuw- en ijsvrij maken van verschillende tunnels en bruggen. "We hebben echter net als iedereen moeite om snel ter plaatse te geraken", klonk het. Info over alle ongevallen per provincie vind je in dit overzicht.

Triest filerecord
Beeld BELGA

Strooidiensten hadden hun handen vol. "Bij druk verkeer en hevige sneeuwval is het voor de strooidiensten echter moeilijk om de wegen en de fietspaden vrij te houden", aldus het AWV. De prioriteit bij het ruimen ligt op de hoofdassen, vervolgens komen ook de secundaire wegen aan de beurt. Het ruimen en strooien van fietspaden gebeurt aan een trager tempo dan op de weg, waardoor dit de nodige tijd in beslag zal nemen."

Brussels Airport raadt reizigers af te vertrekken

Al de hele dag is het vliegverkeer van en naar Zaventem verstoord door het slechte weer. Tot 18 uur landden er geen vliegtuigen meer, en de meeste vertrekkende vluchten van Brussels Airlines werden afgelast. Enkel de langeafstandsvluchten gingen toch nog door, maar daar moesten passagiers rekening houden met vertragingen. Sinds 14.30 uur vertrokken er weer vluchten vanop Zaventem, meldt de luchthavenwoordvoerster.

Witte wegen in Stabroek.Beeld Photonews

Op de website van Brussels Airlines kunnen reizigers meer info vinden over hoe ze hun vlucht kunnen herboeken of om terugbetaling kunnen vragen. "We doen ons uiterste best om oplossingen te vinden voor iedereen die getroffen is om zo snel mogelijk op hun eindbestemming te raken, maar we anticiperen op langere wachttijden door het hoge aantal oproepen", aldus nog de maatschappij in een bericht op de site.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

TUI fly meldt van zijn kant dat vier vluchten die normaal in Brussel moesten landen, afgeleid werden naar de regionale luchthavens van Luik en Charleroi. De reizigers van deze vluchten zullen met de bus naar Zaventem gebracht worden.

De luchthaven van Antwerpen probeert zo goed als mogelijk de landingsbaan te vrijwaren van de winterprik. Voorlopig werd één vlucht uit Londen afgeleid naar Rotterdam, maar andere vluchten gaan voorlopig gewoon door. Volgens luchthavencommandant Wim Verbist moet mogelijk nog tweetal zakenvluchten uitwijken of wachten op beter weer. 

Tunnels afgesloten in Brussel

In Brussel werden alle tunnels rond 11.00 afgesloten omdat auto's geblokkeerd stonden aan de uitritten. De strooidiensten rukten massaal uit, maar pas tegen 15.00 uur waren alle tunnels opnieuw toegankelijk. 

Deze wagen kon een duwtje gebruiken in Brussel.Beeld Photo News

De ondergrondse metro's van de MIVB ondervonden geen hinder van de hevige sneeuwval, maar bovengronds was het andere koek. 

Deze postbode trotseert de sneeuw in Stabroek.Beeld Photonews

Weinig hinder op spoor

De sneeuwellende leidt tot geen al te grote hinder voor het treinverkeer, melden NMBS en Infrabel. Voor de middag reden wel een tijd geen treinen tussen Lichtervelde en De Panne, en waren ook kleine vertragingen door wisselstoringen ter hoogte van Dendermonde, Kortrijk en Brugge. Omstreeks 12.10 uur kwam in Puurs ook een boom op de sporen terecht, waardoor er geen treinverkeer was tussen Temse en Puurs. Tussen Mechelen en Wichelen was anderhalf uur geen treinverkeer mogelijk doordat in Oudegem (Dendermonde) een vrachtwagen zich had vastgereden op een spoorovergang, maar sinds 12.15 uur is de situatie er weer normaal, buiten gevolgvertragingen. 

Hinder voor evenementen

Op de Groenplaats in Antwerpen is de grote ijspiste die daar sinds dit weekend staat ontruimd. Het gewicht van de sneeuw op het dak leidt tot een onveilige situatie. De brandweer doet samen met de eigenaar pogingen om de sneeuw te verwijderen en ook de civiele bescherming is onderweg, met een hoogtewerker. Op de Groenplaats blijven ook de andere standen voorlopig gesloten, maar de uitbaters van de kerstmarkt in de omliggende straten beslissen zelf of ze hun standen openen. Later op de middag zijn nog verschillende andere attracties van het stadsfestival Winter In Antwerpen gesloten. 

 De Diamond Dome op het Astridplein kampt met dezelfde problemen als de ijspiste en ook de spiegeltent op het Steenplein moet mogelijk dicht. Bij het reuzenrad en de tubing op het Steenplein is geen gevaar dat de constructies het zullen begeven, maar ook die attracties zijn vanwege de weersomstandigheden gesloten.

Huisvuilophalingen gestaakt

Enkele afvalintercommunales staken de huisvuilophalingen. Dat is onder meer het geval bij Ivago, actief in Gent en Destelbergen. De oorzaak zijn gevaarlijke voetpaden en de vrees dat zware voertuigen gaan schuiven op het gladde wegdek. De ophaalwagens mogen terugkeren, indien ze niet vastzitten in de file. Eenzelfde boodschap heeft afvalintercommunale DDS-Verko, dat afval inzamelt in de regio Dendermonde-Wetteren. De geplande afvalrondes in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen kunnen niet worden voltooid. Verko vraagt dat bewoners het buitengezet huisvuil terug binnenhalen en bij een volgende ronde opnieuw aanbieden. Dat vraagt ook intercommunale Ivarem uit de regio Mechelen, dat meldt dat het afval blijft staan in veel straten in de regio's Bornem, Lier en Mechelen.

Het Hulpcentrum 112 Oost-Vlaanderen vraagt om enkel voor dringende medische en brandweeroproepen te bellen naar de nummers 112 en 100. Voor dringende politieoproepen kan het nummer 101 worden gebeld. Voor niet dringende oproepen naar aanleiding van de sneeuwval, raadt het hulpcentrum aan het e-loket van de bevoegde brandweerzone te gebruiken.

In Brussel viel een dikke laag sneeuw.Beeld Photo News

Nog meer winters weer op komst

Voor vanavond verwacht het KMI nog winters weer. In het westen valt nog sneeuw of smeltende sneeuw, in het centrum sneeuw, tijdelijk overgaand in regen. In het oosten meestal regen, later vanavond en vannacht overgaand in sneeuw. Temperaturen rond het vriespunt in het westen, in het centrum en het oosten tijdelijk oplopend naar waarden van 4 tot 8 graden. Ook komende nacht kunnen nog winterse buien vallen en in het oosten en de Ardennen ook nog sneeuwbuien. Minima van +3 aan zee tot -3 in de Ardennen. Het kwik kan vannacht nog flirten met het vriespunt, waarschuwt het AWV. "Gezien de hoge vochtigheidsgraad kunnen lokaal rijm- en ijsplekken ontstaan."

Nog meer winters weer op komst
Beeld BELGA

Ook morgen is het nog een groot deel van de dag zwaarbewolkt of betrokken met buien. In het westen zijn dat buien van regen of soms smeltende sneeuw. Verder naar het oosten worden dat buien met smeltende sneeuw of sneeuw en in de Hoge Ardennen meestal sneeuw. In de loop van de namiddag wordt het in het westen en het centrum droger met mogelijk enkele opklaringen. De temperaturen schommelen rond 5 graden in de kuststreek, 3 graden in het centrum en rond 1 graad in de Ardennen. De wind waait in het binnenland meestal matig uit west, later draaiend naar zuidwest, aan zee eerst nog vrij krachtig en later ook matig uit noordwest, krimpend naar west.

Sneeuw fileBeeld Tom Christiaans

Lagedrukgebied brengt sneeuwval

De sneeuwval vandaag wordt veroorzaakt door een depressiekern met bijbehorende neerslagzone vanuit Frankrijk over België, aldus Samuel Helsen van weerdienst NoodweerBenelux gisteren. De depressiekern zal van ZW naar NO pal over het centrum van België trekken, voorspelde hij. Aan de oostelijke flank van de depressie waait er een zuidwestenwind en wordt er zachte lucht aangevoerd, terwijl er aan de westelijke flank koudere lucht wordt aangevoerd onder invloed van een noordoostenwind. Dit verschil in windrichting zal ervoor zorgen dat er op weervlak morgen grote regionale verschillen zullen optreden in ons land.

Groot contrast tussen luchtsoorten op maandag.Beeld wetter3.de

Grote kans op (veel) sneeuw in het westen van het land

"Deze ochtend bereikt de depressie en de bijbehorende neerslagzone de Frans-Belgische grens. Op dat moment zijn de bovenluchten nog te zacht voor sneeuwval, waardoor het in eerste instantie zal regenen", aldus Helsen. "Wanneer de depressiekern verder over ons land trekt in de loop van de voormiddag komt het westelijk deel van ons land terecht in koudere lucht, langs de westelijke flank van het lagedrukgebied. Dit zorgt ervoor dat de bovenluchten kouder worden, maar ook de temperaturen aan de grond. De temperaturen zullen in snel tempo dalen naar waarden dichtbij het vriespunt."

Tegelijkertijd ligt er een intense neerslagzone over ons land, en in het westen zal de neerslag geleidelijk transformeren in smeltende sneeuw en sneeuw. Volgens de laatste prognoses is hierbij een accumulatie van een sneeuwdek van enkele centimeters zeker mogelijk (simulaties variëren tussen 5 en 15 cm). Vooral de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen lijken vandaag in de loop van de dag het meeste kans te maken op een significant sneeuwdek.

Prognose sneeuwval van het Europees weermodel.Beeld wetteronline.de

Regen of smeltende sneeuw in het oosten

Het oosten van ons land situeert zich aan de zachte zijde van de depressie. De temperaturen liggen er zowel op hoogte als aan de grond significant hoger. Hierdoor valt de meeste neerslag in deze gebieden onder de vorm van smeltende sneeuw en meestal zelfs als doodgewone regen. Tegen de avond wordt het ook in het oosten kouder en vergroot ook daar de kans op sneeuwval. Tijdens de nacht naar dinsdag evolueren de minima naar waarden rond het vriespunt. Het zal dus sowieso opletten zijn voor gladheid op de wegen.

Waarschuwingskaart NoodweerBenelux voor maandag.Beeld noodweer.be