Jupiler Pro League

Herboren Union knokt zich terug in titelstrijd, Anderlecht lijdt duur puntenverlies

Anderlecht heeft dure punten laten liggen in de titelstrijd. Na een vermakelijke tweede helft moest het vrede nemen met een punt tegen een fysiek Cercle. Union profiteerde optimaal door stevig uit te pakken tegen Antwerp (4–1). De titelstrijd blijft zo razend spannend.

Na de zege van Club Brugge in Genk moest Anderlecht winnen in Cercle om alleen aan kop van het klassement te blijven. Het duurde ook niet lang voor Anderlecht op voorsprong stond. Sardella vond Vazquez met een goede bal, die stuitte op Warleson. Stroeykens bleef goed kalm en werkte de rebound binnen.

Niet dat we nadat de ban gebroken was een goede wedstrijd kregen: Anderlecht ging mee in het spel van Cercle en hanteerde (te) veel de lange bal. En creëerde in de eerste helft zo goed als niets. Waar de aanvallen vaak bij Schmeichels goede voeten begonnen, was de bal te lang onderweg. Coosemans is minder met de voeten.

Reuzekans(en) Denkey

Het was dus de Vereniging die de beste kansen bij elkaar speelde. Eerst kopte Somers tot bij Denkey, die een goed uitgekomen Coosemans op zijn weg vond. Later kreeg diezelfde Denkey de grootste kans van de wedstrijd op een presenteerblaadje aangeboden. Sardella schoof uit, Denkey plaatste over. Zulke kansen heeft de topschutter al afgemaakt.

In de tweede helft leunde Anderlecht te veel op zijn voorsprong en werd het daarvoor genadeloos afgestraft. Vazquez maakte op een gevaarlijke plaats een fout. Denkeys vrije trap trof de muur. Leoni was te laat om Dalands loeiharde trap af te blokken. Coosemans had geen verhaal. Een gelijkmaker die gewoon verdiend was.

De Vereniging ging op zijn elan door. En ging op zoek naar de voorsprong. Maar alweer miste Denkey een grote kans. Deze keer met het hoofd op een voorzet van Siquet. Anderlecht maakte niets klaar. Met wat hulp van Cercle dan maar: Somers rateerde zijn terugspeelbal, Vazquez ging rond Warleson, maar trapte in het zijnet.

Slotoffensief Anderlecht

Cercle morste met de kansen en kreeg daarvoor bijna het deksel op de neus. Ashimeru, die met veel drive inviel, zette de ingevallen Angulo alleen voor de doelman. Warleson liet op hem trappen. Op de corner die volgde, pakte de Braziliaan uit met een mirakelsave. Alweer Angulo zag zijn kopbal gestuit. Een doelpunt van Amuzu werd nog terecht afgekeurd voor buitenspel.

Anderlecht drukte in de slotminuten nog door, maar zelfs vanop een meter afstand kreeg Delaney de bal niet tegen de netten. Paars-wit bleef steken op een 1–1 en verspeelt zo peperdure punten in de titelstrijd.

Anderlecht won nog altijd niet op verplaatsing deze play-offs en ziet Club Brugge op gelijke punten komen. De Vereniging blijft een luis in de pels van de topclubs. De mannen van Muslic spelen allerminst een bijrol.

Union herpakt zich juist op tijd

Een uitgelezen kans voor Union om tot op 1 punt van paars-wit te komen. De Unionisten haalden het vlot met 4-1 van Antwerp en mengen zich na een 6 op 6 opnieuw volledig in de titeldebatten. En niet enkel qua puntenaantal gaat het in stijgende lijn, ook het spelniveau gaat weer fel de lucht in.

Het was nochtans Antwerp dat (verrassend) op voorsprong kwam. Zoals zo vaak deze play-offs gaf Union het zelf weg: Sadiki kopte een ziekenhuisbal richting doelman Moris, Janssen ging met het leer aan de haal en strafte genadeloos af: 0-1 voor Antwerp tegen de gang van het spel in.

Union leek even van slag na die tegengoal. Langzaamaan nam Union het heft weer in handen en kreeg ook de bal van Antwerp. Echt dreigen lukte aanvankelijk niet, Amoura kon wel een paar keer uithalen maar mikte steeds te centraal.

Maar Amoura is niet de enige spits die Union heeft rondlopen. Met Gustaf Nilsson hadden de Brusselaars nog een echte killer tussen de lijnen lopen. En dat bleek ook in de 36ste minuut: Koki Machida speelde de Zweed met buitenkantje voet schitterend vrij, en de boomlange spits stiftte het leer enig mooi over Lammens nadat hij eerst nog Wijndal op fraaie wijze uitkapte. Een schitterende goal van Union, én een belangrijke: 1-1.

De prachtgoal van Gustaf Nilsson luidt een klinkende zege in voor Union.© BELGA

Union leek weer in zichzelf te geloven en bleef vooruit drukken. Erop en erover dachten ze in het Dudenpark, en dat gebeurde ook: wanneer de bal een paar minuten na de gelijkmaker voor de voeten van Kevin Mac Allister viel, was Lammens een tweede keer geklopt. De Argentijn scoorde zo zijn eerste goal in Brusselse loondienst: 2-1.

Na de rust liet Union de bal wat meer aan de bezoekers, maar Antwerp speelde enorm matig. De thuisploeg vond het prima zo en hoefde zelfs niet echt door te duwen om Antwerp pijn te doen. Nog geen tien minuten ver in de tweede helft hadden de Brusselaars hun schaapjes al op het droge: Puertas schoot het leer overtuigend voorbij Lammens na een slim balletje van Amoura. 3-1.

Moris kwam nadien eigenlijk nooit meer in verlegenheid. In het absolute slot maakte Union er nog 4-1 van na een heerlijke krul van Puertas: de 25-jarige middenvelder is opnieuw in bloedvorm.

De Brusselaars pakken zo 6 op 6 en komen opnieuw tot op een puntje van Anderlecht en Club Brugge. Antwerp staat nu pas zesde en kijkt nu al uit naar de bekerfinale op 9 mei.