Regering weigert opslag Belfius-bestuur

De top van Belfius (v.l.n.r. cfo Johan Vankelecom, voorzitter Jos Clijsters en ceo Marc Raisière. © Nicolas Maeterlinck/belga

Er is geen noodzaak om aan de externe bestuurders van Belfius een opslag van 10 procent toe te kennen, vindt de regering. Eerder vrijdag hadden ook de vakbonden hun ongenoegen daarover laten blijken.

Pascal Dendooven

De geplande verhoging van de vergoeding voor externe bestuurders met tien procent staat op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van Belfius komende woensdag. De vakbonden lieten vrijdag weten boos te zijn dat de externe bestuurders erop vooruit zouden gaan zonder dat er iets voorzien is voor het personeel. Belfius besliste in juni 2013 de vergoeding van de externe bestuurders met 10 procent te verlagen omdat er toen een herstructureringsplan werd opgesteld. De staatsbank wilde die verlaging nu terugdraaien.

In een gemeenschappelijk communiqué zeggen de bonden dat het personeel in de crisisperiode een looninlevering van 5 procent heeft moeten slikken, dat er extralegale voordelen verdwenen en dat er inclusief banenverlies 20 procent op de loonmassa werd bespaard.

‘En voor de bestuurders moet er verder op de loonkosten worden gespaard’, stellen de vakbonden. ‘Maar intussen zorgen ze wel voor zichzelf.’ Valerie Scherpereel van de LBC-NVK wil vooral weten wat Belfius in petto heeft voor het personeel. ‘We willen weten hoe het loonbeleid er de komende jaren zal uitzien.’

Dat Belfius in deze fase aan de externe bestuurders denkt en geen signaal geeft dat er ook erkenning is voor het personeel, vindt ze ‘onaanvaardbaar’. In het persbericht vallen harde woorden zoals ‘wraakroepend, schandalig en hebberig’.

Bij Belfius reageerde Ulrike Pommée dat het personeel de afgelopen jaren via een fiscaal gunstig flexplan en toeslag inzake maaltijdcheques al deels is gecompenseerd voor de 5 procent inlevering. ‘Bovendien hebben we al gezegd dat er geen nieuwe besparingen komen. Bij andere banken zijn er wel personeelsreducties.’

De voorgestelde opslag voor de externe bestuurders komt er echter niet, vernam De Standaard vrijdagavond. De regering vindt dat er ‘geen dringende noodzaak’ is om de vergoedingen van de externe bestuurders ‘op korte termijn te wijzigen, temeer daar het maatschappelijk draagvlak daarvoor zeer beperkt is, zeker in een publieke bankinstelling’. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), die de overheidsparticipatie in de staatsbank beheert, zal de opslag woensdag dan ook niet goedkeuren.

Loonoverleg

De vakbonden eisen voorts van Belfius dat het voor het najaar gepland loonoverleg vervroegd wordt. ‘Belfius heeft nu beloofd dat het ons binnen twee tot drie weken informatie gaat geven over het loonbeleid’, zegt Peter Geerts van de BBTK-Setca.

Tussen de bonden en Belfius is er tevens heibel over de loonbonus die uitgekeerd wordt als de winst een bepaalde drempel overschrijdt. De betrokken cao, die over drie jaar liep, is afgelopen. De bonden willen een automatische verlenging. Belfius ziet het als een onderdeel van het te onderhandelen globaal loonbeleid.

De LBC kijkt ten slotte met argwaan naar de beursplannen: ‘We weten van bij Dexia wat dat inhoudt: rendements- en dividendeisen.’ CD&V-volksvertegenwoordiger Roel Deseyn is tegen een beursgang zonder oplossing voor Arco. ‘We blijven erbij dat Belfius meer waard is met een oplossing voor Arco.’