Luister naar

Zihni Özdil (GroenLinks) bepleit afschaffing 'asociaal' leenstelsel voor studenten

Nieuws
Onderwijswoordvoerder Zihni Özdil (GroenLinks) wil af van het leenstelsel, dat volgens hem een ‘asociaal systeem’ is. Een opmerkelijk standpunt, omdat zijn partij het leenstelsel in 2015 mogelijk maakte.
redactie nd
zaterdag 11 mei 2019 om 19:29
Zihni Özdil
Zihni Özdil anp / Jerry Lampen

Amsterdam

‘Ik begin boos te worden’, zegt Özdil zaterdag in een interview met Trouw, na het opsommen van alle nadelen van het leenstelsel voor studenten. Hij is er klaar mee dat er al twee jaar discussies over worden gevoerd. Inmiddels is het binnen de coalitie en de oppositie een gevoelig onderwerp. Tijd om de ‘droevige balans’ op te maken, vindt de politicus. ‘De kabinetten-Rutte hebben beloftes gebroken’, vindt hij. GroenLinks heeft destijds de invoering van het leenstelsel gesteund op voorwaarde dat het vrijgekomen geld zou worden geïnvesteerd in het onderwijs. Het collegegeld en de rente moesten van de partij ook laag blijven. Maar dat is onvoldoende gebeurd, vindt Özdil. De rente op studieleningen gaat namelijk komend jaar opnieuw omhoog.

Volgens Trouw brengt het Kamerlid GroenLinks in een lastig parket, door met dit standpunt een andere koers te varen dan de partijtop. Partijleider Jesse Klaver was persoonlijk betrokken bij het leenstelselakkoord. Maar Özdil trekt zich daar niets van aan en schroomt niet openlijk kritiek te leveren. ‘Ze weten hoe ik erover denk.’

Ook Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, is voor herinvoering van de basisbeurs. ‘Ik heb goed contact met onze raadsleden in de studentensteden. Zij vertellen mij dat er geen draagvlak is voor het leenstelsel’, vertelt Özdil aan Trouw.

Vandaag begint GroenLinks met studentenvakbonden een onlinepetitie tegen de renteverhoging. Die steunt Özdil volledig. ‘Zelfs als die verhoging wordt ingetrokken, is dit stelsel verrot.’ Volgens hem zorgt de renteverhoging ervoor dat er minder mbo’ers zullen doorstromen naar het hbo. ‘Het wakkert de tweedeling in de samenleving aan.’

Özdil is van plan twee moties in te dienen om het leenstelsel af te schaffen. Hij rekent op de steun van de ChristenUnie en het CDA voor een meerderheid. ‘Klaver staat daarmee voor een lastig dilemma’, schrijft Trouw. Blijft hij staan achter het leenstelsel, dan stelt hij een deel van zijn partij en aanhangers teleur. Gaat hij mee met Özdil, dan loopt hij het risico dat zijn betrouwbaarheid als partijleider wordt aangetast. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.