Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Ruzies, late goals of promostunts, bij Circus Chelsea is het nooit saai

Chelsea-spelers ruziën over wie de strafschop mag nemen tegen Everton.Beeld Photo News

Chelsea speelt zaterdagavond in de halve finales van de FA Cup tegen Manchester City. Het veroveren van de Engelse beker is de enige manier waarop de rijke Londense club iets kan maken van een bizar jaar, waarin voetbal soms een bijzaak is.

Chelsea stond maandagavond met 4-0 voor tegen Everton toen de ploeg een strafschop kreeg. Het leidde tot een tafereel dat hoort bij het miniemenvoetbal. Noni Madueke en Nicholas Jackson probeerden de bal te ontfutselen van penaltyspecialist Cole Palmer, die eerder in de wedstrijd al een zuivere hattrick had gescoord. Ikke nemen, ikke nemen, straalde het moment uit.

Na afloop gingen alle vragen bij de persconferentie over dit incident, zozeer dat coach Mauricio Pochettino boos wegliep. Een dag later schorste de club een verslaggever van The Daily Telegraph omdat deze de Argentijn “schijterig” gedrag had verweten.

Welkom bij Circus Chelsea, middenmoter in de Premier League en speeltje van de Amerikaanse zakenman Todd Boehly. Saai is het nooit op Stamford Bridge. De wedstrijden tegen Manchester United en Manchester City eindigden in respectievelijk 4-4 en 4-3, waarbij Chelsea in beide gevallen in de toegevoegde tijd scoorde.

Tegen tien man van degradatiekandidaat Burnley gaf de ploeg onlangs in de slotfase een zege weg, terwijl er eerder dit seizoen al met 1-0 was verloren van het even laag geklasseerde Nottingham Forest. De bekerwedstrijden tegen Leeds (3-2) en Leicester (4-2) liepen uit op chaotische spektakelstukken.

Boekhoudkundige trucs

Pochettino heeft de grootste moeite om een elftal te smeden met de jonge sterren die Boehly voor veel te veel geld heeft gekocht. In twee jaar heeft de Amerikaan bijna een miljard euro aan spelers uitgegeven.

Met boekhoudkundige trucs probeert hij zich aan de financiële spelregels te houden om te voorkomen dat Chelsea in navolging van Everton en Forest puntenaftrek krijgt. Zo sluit Boehly extreem lange contracten af, zodat de uitgaven over meerdere jaren worden verspreid. Eerder deze week werd bekend dat de eigenaar van Chelsea twee hotels die deel uitmaken van het stadion aan een dochteronderneming heeft verkocht.

Mauricio Pochettino.Beeld Photo News

Vanwege zijn verleden als coach van aartsrivaal Tottenham Hotspur heeft Pochettino moeite om de harten van de Chelsea-fans te veroveren. ‘Poch’ voelt de hete adem van de thuisfans bijna letterlijk in zijn nek nu de zitplaatsen pal achter hem het domein vormen van The Dugout Club. Het zijn de duurste plekken in het Engelse voetbal. Wie daar een jaar lang bij de coach wil zitten, moet 5.800 euro neertellen. Een lid van deze exclusieve club krijgt er wel een helikoptertour over Londen bij.

Boehly probeert op allerlei manieren aandacht te krijgen en geld te verdienen. Zelfs saaie wedstrijden worden opgepimpt. Bij de 1-0-zege op buurtgenoot Fulham maakten zeven jongemannen in groen-fluwelen jasjes hun opwachting. Op gezette tijden gingen ze nabij de dug-out staan, om een boek te lezen, naar hun horloges te turen of deden ze alsof ze hun tanden poetsten. Het bleek te gaan om een publiciteitsstunt voor de spionagefilm Argylle. Het leverde Chelsea een nieuwe bijnaam op: FC Boehlywood.