Jos Verstappen maakt zich zorgen over toekomst Max bij Red Bull: “Team dreigt uiteen te vallen”

Met het vertrek van topontwerper Adrian Newey lijkt bij Red Bull Racing te gebeuren waar Jos Verstappen begin maart in Bahrein al voor waarschuwde. De vader van drievoudig wereldkampioen Max Verstappen maakt zich zorgen over de toekomst van zijn zoon bij de momenteel weliswaar zo succesvolle renstal. Ondertussen zit Toto Wolff met Mercedes op het vinkentouw.

Erik van Haren
Bron: De Telegraaf

LEES OOK. Een gevolg van de interne machtsstrijd? Red Bull maakt vertrek van topontwerper Adrian Newey officieel

In een in allerijl in elkaar gezet persbericht maakte Red Bull het vertrek van designer Newey woensdag wereldkundig. De Brit maakt per direct geen onderdeel meer uit van het Formule 1-team en zal zich alleen nog maar focussen op de RB17, de hypercar die hij ontwikkelt. Na zijn definitieve vertrek begin 2025 is Newey vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Niet onbelangrijk voor een eventuele nieuwe werkgever – Ferrari en Aston Martin willen hem dolgraag inlijven – met het oog op de Formule 1-auto voor 2026, als de technische reglementen weer flink op de schop gaan.

Gerommel achter de schermen met Horner

Teambaas Christian Horner heeft in eerste reacties louter lovende woorden voor Newey, maar achter de schermen rommelt het flink. Newey is al langer ontevreden over zijn rol bij Red Bull en zijn invloed op de huidige succesauto’s is lang niet zo groot als voorheen.

Maar de (geschorste) werkneemster die Horner heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag werkte ook zeer nauw met Newey samen en de hele kwestie is de ontwerper niet in de koude kleren gaan zitten. Het is voor hem de welbekende druppel geweest om de handdoek in de ring te gooien.

© Getty Images

Knowhow Newey

Hoewel Neweys rol minder prominent is binnen het Formule 1-team, raakt Red Bull wel ongelofelijk veel knowhow kwijt met zijn naderende afscheid. Kennis waar de renstal waar Newey in de toekomst mogelijk aan de slag gaat dan weer gretig gebruik van kan maken. En juist Max Verstappen heeft de eerste maanden continu verkondigd dat het voor hem zo belangrijk is dat de belangrijke mensen ’gewoon’ binnenboord blijven.

Dat gebeurt dus niet. En het is een utopie om te denken dat Horner en topadviseur Helmut Marko weer door één deur kunnen na de roerige eerste weken van dit seizoen en de machtstrijd die woedt binnen de Red Bull-top, waarbij Horner zich volledig gesteund voelt door grootaandeelhouder Chalerm Yoovidhya.

Toekomst Max Verstappen

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen maakt zich ondertussen grote zorgen, zo zegt hij nu het vertrek van Newey officieel is aangekondigd. “Het team dreigt uiteen te vallen. Daar was ik eerder dit jaar al bang voor”, stelt Verstappen senior, die ziet dat Red Bull door de exit van Newey veel kennis verliest. “Voor de interne rust is het belangrijk dat de sleutelfiguren aan boord blijven. Dat is nu niet het geval. Newey vertrekt en eerder dit jaar leek het er ook op dat Helmut weggestuurd zou worden. Voor de toekomst is dat niet goed.”

Sinds de eerste race in Bahrein is Jos Verstappen niet meer aanwezig geweest bij de Formule 1-races van zijn zoon en hij is ook niet afgereisd naar Miami, waar komend weekeinde de volgende Grand Prix wordt verreden. Het is de bedoeling dat Newey wél naar Florida vliegt. Dus niet meer vanwege bezigheden rond het Formule 1-team, maar wel om de hypercar van Red Bull te promoten.

© AP