© if

Kwetsbare zwangere mama’s krijgen hulp van Mariaziekenhuis Overpelt

Het Mariaziekenhuis in Overpelt gaat ‘kwetsbare’ zwangere vrouwen helpen om op tijd steun te krijgen voor de baby en het gezin. Dat is het resultaat van PRAGT, oftewel perinataal regionaal ambulant gezinstraject. Een tiental partners heeft hiervoor de handen in elkaar geslagen: van Kind & Gezin, Welzijnsregio Noord-Limburg, het centrum voor alcohol- en andere drugproblemen tot de huisartsen, het centrum voor integrale gezinszorg en de vroedvrouwenkring.

Caroline Vandenreyt

Huisdokters, hulpverleners, het kinderdagverblijf van de andere kindjes of zelfs gewoon de buurvrouw kunnen bij het Mariaziekenhuis in Overpelt aankloppen (via mail of telefoon) en melden dat er hulp nodig is. Het project is een jaar geleden opgestart, nu komen ze naar buiten met de eerste resultaten: 17 gezinnen zijn vorig jaar geholpen (ze moesten nog bekend worden bij de huisartsen, klinkt het), dit jaar zitten ze nu al aan ruim 17. Kwetsbare moeders gaat heel breed: van jonge meisjes die het mentaal (en praktisch) moeilijk hebben met een eerste baby tot mama’s die kampen met een drugs- of alcoholverslaving.

“Er is een meldpunt opgestart, waar mensen kunnen aangeven dat er een probleem kan zijn of gewoon een vraag is. Wij bellen dan zelf naar de moeders, luisteren naar die gezinnen en proberen zelf te helpen of door te verwijzen naar de juiste diensten. Maar uiteraard alleen met hun toestemming, de betrokkenen moeten op de hoogte zijn dat wij bellen”, zegt Lien Hermans, diensthoofd materniteit van het Mariaziekenhuis. “Door de samenwerking hebben we wel een heel netwerk aan afkortingen leren kennen (lacht).”

Pamper

Maar tegelijk weten ze door het netwerk meteen bij welke dienst ze terechtkunnen, worden de wachtlijsten een beetje omzeild (of minder lang) en krijgen jonge moeders de steun meteen op het moment dat het nodig is. Soms zelfs gewoon met raad over wat die huilbui van de baby betekent: van honger, tot een propere pamper of een liefdevolle knuffel. “Het is gewoon belangrijk dat zwangere gezinnen die positieve start in het leven krijgen”, benadrukt schepen Ann Van Dorpe.

“Wij zagen als we aan huis kwamen dat er inderdaad wel eens problemen waren, we wilden dingen opstarten om te helpen maar stootten dan ook op lange wachtlijsten. Maar door het netwerk kunnen we al veel eerder contacten leggen en moeders op de wachtlijst zetten vóór de bevalling”, zegt Els Creemers van Kind & Gezin.

“Voorkomen is beter dan genezen. We weten dat het eerste levensjaar cruciaal is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom willen we met z’n allen meewerken aan een goede start voor elk gezin”, benadrukt Stijn Paesmans, voor de koepel van de negen Noord-Limburgse OCMW’s.

Voorlopig gebeurt het allemaal met eigen geld van de partners, maar bij de Koning Boudewijnstichting is nu een aanvraag ingediend om dit project financieel te steunen.