© mph

Dorpspartij gaat resoluut voor nieuwe absolute meerderheid

ActieV is klaar met haar huiswerk voor de gemeenteraadsverkie­zingen en heeft alle namen op de verkiezingslijst bekendgemaakt. Uittredend burgemeester Lieven Janssens gaat resoluut voor een derde ambtstermijn, liefst zonder coalitiepartner.

Marc Peeters

Op 14 oktober 2012 was ActieV goed voor 2.793 van de 5.579 uitgebrachte stemmen. Procentueel is dat 50,1%. Vertaald naar zetels een absolute meerderheid van 12 zitjes op 19.

“De mensen hebben de dynamiek van ActieV gemerkt de voorbije jaren”, meent burgemeester Lieven Janssens. “Het hele dorpscentrum werd vernieuwd, buurtpleinen en trage wegen werden opgewaardeerd, sociaal werden belangrijke investeringen gedaan voor de toekomst, de capaciteit van de kinderopvang werd verdubbeld … en Vorselaar werd een erg aantrekkelijke en bruisende gemeente. Onze gemeente kreeg allerlei titels, subsidies en waarderingen vanuit andere overheden, enquêtes en audits.”

Meer dan helft onder 45 jaar

En daaraan wil ActieV de volgende zes jaar een verlengstuk breien. Alle mensen die mee op de lijst van ActieV stonden in 2012, waren de voorbije jaren raadslid in gemeente- of OCMW-raad. “En toch willen we met nieuwe mensen komen. We willen bewust meer vrouwen en veel jongeren in de politiek kansen geven.”

Lieven Janssens trekt de lijst voor Mizel Gebruers en Sara Van Rooy. Dan volgt schepen Kobe Vercauteren. De schepenen Filip Van den Broeck en Paul ­Laeremans staan op de voorlaatste en de laatste plaats.

“We doen ons imago als dynamische beweging volop eer aan door meer dan de helft van de lijst te vullen met kandidaten onder de 45 jaar. Daarbij ook enkele ­nieuwe namen. Studente en ­Chiroleidster Nele Wuyts (19) organiseerde mee De Warmste Week in Vorselaar. Niels De ­Ceuster (35) is voorzitter van het oudercomité van De Knipoog. Priscilla Geluykens (42) is actief als ondervoorzitter in OG Vorselaar. Glenn Van de Vel (43) is sectormanager bij een grote verzekeringsgroep en Viki Matheussen (46) was samen met haar man Gert ‘Tuur’ Van Dingenen bekend als voormalig café-uitbater en is momenteel zaakvoerder van broodjesbar Den Ouwe Post.”

In totaal staan er zes nieuwe namen op de lijst. Dat wil uiteraard ook zeggen dat evenveel mensen geen kandidaat meer zijn. De meest bekende is ongetwijfeld voormalig burgemeester Eddy Steijnen, die nu nog voorzitter is van de gemeenteraad.

Opvallende investeringen

ActieV heeft een ambitieus programma geschreven voor de komende jaren. Daarin een aantal opvallende investeringen zoals een kinder- en jongerencampus in de Cardijnlaan, de heraanleg van het marktplein met een aparte bushaven en doorsteekpaadjes naar de centrumparkings en scholen, een bib- en ontmoetingsruimte samen met alle scholen en een groepspraktijk voor huis- en tandartsen.