Nog geen vonnis in zaak van ‘terreurimam’

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft maandag nog geen vonnis geveld in de zaak van de voormalige Antwerpse imam Yussuf E.G., die samen met drie kompanen terecht staat voor deelname aan de activiteiten van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Op 15 oktober worden eerst nog de debatten heropend om het federale parket de kans te geven om stukken neer te leggen waaruit blijkt dat de vier beklaagden, naast de Belgische nationaliteit, ook nog over de Marokkaanse beschikken.

Het federale parket vorderde bij de behandeling van de zaak namelijk de vervallenverklaring van de Belgische nationaliteit van de vier beklaagden. De rechtbank kan daar alleen maar op ingaan, als de beklaagden ook nog over een andere nationaliteit beschikken, maar dat blijkt momenteel niet uit het strafdossier.

De vier beklaagden worden vervolgd voor hun deelname aan de activiteiten van IS. Yussuf E.G. was als imam actief in moskeeën in Berchem, Hoboken en Borgerhout. In september 2015 nam hij ontslag en vertrok hij samen met Abdellah E.H. en Hicham M. naar strijdgebied in Syrië en Irak. Een maand later volgde ook Soufiane M., de broer van Hicham. Ze sloten er zich aan bij IS.

Yussuf E.G. ronselde vanuit het kalifaat jongeren om zich bij de gewapende strijd aan te sluiten. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Mechelen hem daarvoor tot tien jaar cel. De namen van de voormalige imam, Abdellah E.H. en Soufiane M. komen voor op een ledenlijst van IS. Soufiane M. staat bovendien ook op een IS-lijst met 173 kandidaat-zelfmoordplegers.

De vier beklaagden lieten verstek gaan op hun proces. De federale procureur vorderde voor de gewezen imam tien jaar cel. Voor de drie anderen werd vijf jaar cel geëist. De vier beklaagden dreigen ook hun Belgische nationaliteit te verliezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER