Rusland waarschuwt Oekraïne in conflict rond Zee van Azov

© REUTERS

In het conflict rond de Zee van Azov heeft Rusland gedreigd hard te zullen optreden als Oekraïne Russische schepen zou blokkeren. Dan kan Moskou maatregelen treffen om de belangen van bedrijven, Russische zeelieden en andere mensen te beschermen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Oekraïne en Rusland voerden hun militaire aanwezigheid in het zeegebied op.

jvh

Details noemde Peskov niet. Wel zei hij dat de situatie “streng wordt gecontroleerd”. Volgens hem is de ontplooiing van Russische douaniers overeenkomstig met het internationale recht.

Oleg Slobodjan, woordvoerder van de Oekraïense douane, had donderdag gezegd dat vijftien schepen in beslag zijn genomen, omdat ze een haven op de Krim hadden aangedaan. Hoeveel daarvan onder Russische vlag varen, is nog onduidelijkheid. Sinds 2014, toen Rusland het schiereiland annexeerde, zijn meer dan 940 buitenlandse schepen aangemeerd op de Krim.

De Zee van Azov ligt ten noordoosten van het schiereiland. De laatste maanden wordt de Zee van Azov, een deel van de Zwarte Zee, steeds meer het decor van de spanningen tussen beide buurlanden. De betrekkingen tussen Kiev en Moskou zijn sterk bekoeld door het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Rusland controleert de toegang tot de Zee van Azov door de Straat van Kertsj. Kiev beschuldigt Moskou van pesterige controles van schepen die aanmeren in Oekraïense havens zoals Marioepol of Berdjansk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen