© WDK

Spectaculaire stijging van aantal auto-inbraken in Mechelen

De prioritaire criminaliteitsfenomenen in Mechelen (onder meer diefstallen met geweld, inbraken in auto’s, gauw- en handtasdiefstallen) zijn tijdens het eerste semester van dit jaar licht gedaald (2 procent). Uitschieter in het rapport: de eerste zes maanden van 2017 was er wel een toename van 89 procent van het aantal inbraken in auto’s.

Leo De Nijn

In Mechelen werden de eerste zes maanden van 2017 119 diefstallen in voertuigen gepleegd, dat zijn er 56 meer dan dezelfde periode in 2016. In 23 gevallen bleef het bij een poging tot auto-inbraak.

Zo’n 20 procent van de inbraken vonden plaats in auto’s die niet op slot waren. “We doen nogmaals een oproep naar de burgers om daar aandacht voor te hebben. Anderzijds heeft onze recherche 65 van deze feiten kunnen linken aan verdachten. Zo hebben we vier personen - drie uit Mechelen en een andere uit de regio - kunnen arresteren die samen 35 feiten hebben gepleegd. We hebben ook enkele dadergroepen in beeld die ook samen voor 35 feiten in aanmerking komen”, zegt korpschef Yves Bogaerts van de politiezone Mechelen-Willebroek.

Naast de stijging van het aantal inbraken in voertuigen zijn er ook meer fietsen en bromfietsen gestolen en er werden ook vijf diefstallen met een wapen méér gepleegd dan in 2017.

Zowel korpschef Yves Bogaerts als burgemeester Bart Somers (Open Vld) waren toch nog tevreden over het rapport. Het aantal diefstallen in woningen daalde van 134 naar 126 (-6 procent), er werden de eerste zes maanden van 2017 maar vier handtasdiefstallen gepleegd en de winkeldiefstallen (-14 procent) en inbraken in gebouwen (- 27 procent) kenden een dalende trend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER