Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Jan Jambon (N-VA) sluit regering met PS niet uit: ‘Als ze eisen laten vallen, kunnen we praten’

Jan Jambon.Beeld Photo News

Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA, maakt in een interview met de RTBF-radio een opmerkelijke bocht richting Parti Socialiste (PS). “Als ze veel van hun eisen laten vallen, kunnen we praten”, zegt Jambon. “Alles hangt af van het resultaat van de verkiezingen.” PS-kopstuk Paul Magnette maakt vandaag in een interview met Humo brandhout van dat idee. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen.”

en

N-VA-voorzitter Bart De Wever sloot begin april nog uit dat hij in een regering zou stappen met PS-voorzitter Elio Di Rupo. “We zullen wel zien”, zegt Jambon vandaag. “Op sociaal-economisch vlak is de afstand tussen ons programma en dat van de PS nog steeds groot. Maar om confederalisme te bereiken, is steun nodig aan beide zijden van de taalgrens.” Regeren met Ecolo sluit hij wel uit. “Zij zullen een economische ramp veroorzaken”, klinkt het.

Of de vraag of de Walen niet bang moeten zijn dat N-VA het land wil splitsen, zei Jambon “dat de structuren van het land moeten veranderen, in het voordeel van Vlaanderen, Wallonië en Brussel”. Maar hij wil zich niet laten vastpinnen op exclusieven. “Ik ga nu niet zeggen: ‘Het is het confederalisme of niks.’ Want dan zeggen onze concurrenten: ‘Dan wordt het geen confederalisme.’ En dan komt er geen staatshervorming en zitten we niet mee in de regering”, aldus Jambon.

Volgens de Antwerpse lijsttrekker voor N-VA is het perfect mogelijk om na 26 mei het confederalisme in te voeren en pas nadien de Grondwet aan te passen. “Wanneer de politieke wil er is, kan je de grote problemen die er zijn al aanpakken door het confederalisme al in te voeren en de Grondwet nadien aan te passen”, aldus Jambon. Volgens Jambon is het ook niet de eerste keer dat de Grondwet zou genegeerd worden, denk bijvoorbeeld aan de invoering van het algemeen stemrecht en bij het vrouwenstemrecht dat werd ingevoerd zonder aanpassing van de Grondwet.

Olie en water

Maar voor Paul Magnette (PS) is het duidelijk dat zijn partij nooit in een regering zal stappen met N-VA. “Onze partijen zijn zoals olie en water”, zegt hij in Humo. “Daarom sluit ik dat voor 100 procent uit. Wij stappen níét in een regering met de N-VA.”

Het droomscenario voor Magnette is dat de PS op federaal niveau een progressieve coalitie kan vormen, liefst zonder liberalen. “Een centrumlinkse regering met de groenen en de christendemocraten zou perfect zijn. Net als Ecolo vinden wij het klimaat heel belangrijk. En net als wij beschouwt CD&V de vakbonden als partners, in plaats van de confrontatie te zoeken.”

Dat de Franstalige christendemocraten in 2017 het vertrouwen opzegden in de Waalse regering, waardoor Magnette moest aftreden als minister-president, is hij nog niet vergeten. Maar met de opvolging van voorzitter Benoît Lutgen door Maxime Prévot, begin dit jaar, is het grootste struikelblok voor een nieuwe samenwerking uit de weg geruimd.

“Lutgen is de man van het verraad, dat vergeet je niet”, stelt Magnette. “Maar met Prévot zal het gemakkelijker gaan. Ik heb met hem drie jaar prima kunnen werken in de Waalse regering.”

PS-kopstuk Paul Magnette.Beeld BELGA