Lydia Bottenburg en haar hond Baloo.© rr

Schrijfster van boek over gevaar van designerdrugs stelt zich kandidaat voor Vlaams Parlement

Hoogstraten -

Lydia Bottenburg uit Hoogstraten staat voor Groen op de vijfde plaats van de lijst voor het Vlaams Parlement. Vorig jaar bracht ze het boek Aan het einde van de regenboog uit. Daarin vertelt ze over de dood van haar zoon Mathias, die overleed aan de gevolgen van zogenaamde research chemicals.

Met haar politieke ambities wil Lydia zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en waar de oplossing van elk probleem begint met een gesprek. “Ik werk als cipier in de gevangenis en ervaar dagelijks de noodzaak van verbetering van de leef- en werkomstandigheden”, zegt Lydia. “Het gebrek aan middelen en personeel, de problemen van druggebruik en agressie kunnen alleen opgelost worden met een gecoördineerde aanpak. Het is zover gekomen dat de overheid doof is geworden voor de problematiek en dat het personeel geen andere keuze meer heeft dan te staken.”

LEES OOK. Lydia waarschuwt voor ‘research chemicals’ die het leven kostten aan haar zoon (26):

“Slachtofferhulp moet sneller beschikbaar en efficiënter georganiseerd zijn, een noodzaak die ik zelf helaas heb moeten ervaren na het verlies van mijn zoon aan een designerdrug. Ook in de strijd tegen drugs pleit ik voor het vergroten van kennis en bewustmaking van het gevaar van deze designerdrugs. De onlineverkoop hiervan aanpakken is noodzakelijk om levens te redden. Met mijn boek en mijn politieke betrokkenheid tracht ik anderen bewust te maken van het gevaar hiervan.”

LEES OOK. hoe groot is het probleem van designerdrugs in België?

Geen impulsieve keuzes

Lydia is al actief in de gemeentepolitiek, haar man is gemeenteraadslid. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Natuurpunt. Voor de verkiezingen op 9 juni is ze hoopvol. “Ik hoop vooral dat mensen de moeite nemen om zich goed te informeren en geen impulsieve keuzes maken. Er wordt ons een hoop angst aangepraat die zinloos en dom is. Feiten waar we wel van wakker zouden moeten liggen, zijn het klimaat, de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.”

“We voeren met Groen een actieve campagne, waarbij we kiezers overtuigen om te kiezen voor eerlijke kansen en een weldoordacht klimaatbeleid. Ik kan alleen maar hopen dat er geluisterd wordt en ik wil proberen daar mijn steentje aan bij te dragen.”(ram)

Lydia en haar zoon Mathias, die in 2021 om het leven kwam.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners