© VRT - Geert Van Hoeymissen

VRT reageert op anonieme brief over “toxisch leiderschap”: “Eenzijdige versie van de feiten”

De VRT heeft na een bewogen zitting van de commissie Media in het Vlaams Parlement schriftelijk gereageerd op de anonieme brief van drie (ex-)werknemers, die een chef van de Redactie Jong bij VRT NWS beschuldigen van “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag”. Volgens de openbare omroep gaat het om “een eenzijdige versie van de feiten”.

jvh, bpr

De VRT erkende kort na het einde van de commissievergadering dat “er begin dit jaar via formele en informele weg meldingen zijn gebeurd over een welzijnsproblematiek binnen een afdeling van VRT NWS. Zodra die meldingen zijn binnengekomen, is er actie ondernomen en een onafhankelijk intern onderzoek gevoerd door de dienst Welzijn van de VRT. 88 procent van de betrokken medewerkers zijn ingegaan op een verzoek om hierover met de dienst Welzijn te spreken.”

Volgens de VRT gaat het onder meer over feedbackcultuur en deconnectie. “Er is geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap vastgesteld.”

LEES OOK. “Dit is een etterbuil die is opengebarsten”: parlementsleden krijgen anonieme brief van VRT-medewerkers over grensoverschrijdend gedrag

“Op basis van het onderzoek is een stappenplan uitgewerkt waarin verschillende aanbevelingen zijn opgenomen”, klinkt het. Zo zijn onder meer de inspanningen inzake leiderschap en coaching voor de leiding van VRT NWS Jong geïntensifieerd. Eén medewerker werd ook in het kader van dit traject in een andere functie geplaatst en wordt verder gecoacht door de dienst Welzijn. Er werden “duidelijke afspraken gemaakt over de toekomstige opvolging van welzijnsmeldingen”. En er zouden ook duidelijke afspraken in de maak zijn over het recht op deconnectie, laat de VRT in een reactie weten.

LEES OOK. VRT gaat “externe bruggenbouwer” aanstellen om vertrouwen te herstellen

“Dat plan is momenteel in uitvoering. De dienst Welzijn en de hoofdredactie hebben de voorbije weken deze zaak in alle sereniteit aangepakt uit respect voor alle betrokkenen. De hoofdredactie behoudt het vertrouwen in de betrokken redactie en de redactiechef. Onze eerst zorg gaat uit naar deze collega’s.”

“Wij betreuren dat een aantal personen die zich niet kunnen vinden in de conclusies van het rapport een eenzijdige versie van de feiten naar buiten hebben gebracht. Net omdat we bezorgd zijn over het welzijn van alle betrokken medewerkers zullen we hier verder niet extern over communiceren. Wie hier verder nog vragen over heeft kan terecht bij de dienst Welzijn, HR of hoofdredactie”, aldus de VRT.

LEES OOK. INTEGRAAL. Anonieme brief klaagt grensoverschrijdend gedrag bij VRT aan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER