Direct naar artikelinhoud
Loon

Loononderhandelingen dreigen te ontploffen

Loononderhandelingen dreigen te ontploffen
Beeld Photo News

Als de marge tot opslag op 0,8 procent blijft, zal de christelijke vakbond ACV de loononderhandelingen verlaten, zo melden goedgeplaatste bronnen. Dat is slecht nieuws voor de ontslagnemende regering-Michel.

Vandaag zitten bonden en werkgevers opnieuw samen over het Interprofessioneel Akkoord (IPA), dat onder meer bepaalt welke opslag werknemers kunnen krijgen de komende twee jaar.

Uit een rapport dat de lonen met de buurlanden vergelijkt, bleek vorige week dat de maximale marge op 0,8 procent ligt. Veel te laag volgens de bonden. Als de werkgevers die grens niet optrekken, dan zal het ACV de onderhandelingstafel verlaten. Eerder had voorzitter Marc Leemans de lat al gelegd op 1,5 procent. De bonden vrezen dat de werkgevers tegelijk om meer flexibiliteit gaan vragen.

Woordvoerder David Van Bellingen wil niet vooroplopen op de feiten. "We geven de gesprekken nog alle kansen. Dinsdag maken we een evaluatie."

Bij gebrek aan een akkoord, hakt de regering normaal gezien de knoop door. Omdat de ontslagnemende regering geen meerderheid meer heeft, wordt dat haast onmogelijk. In dat geval komen er vrije loononderhandelingen binnen sectoren.

De socialistische vakbond ABVV had sowieso op 4 februari al een betoging gepland.