IEA-topman Fatih Birol.© REUTERS

Energieagentschap waarschuwt voor tekort aan metalen nodig voor energietransitie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft in een nieuw rapport gewaarschuwd voor een tekort aan metalen en mineralen zoals lithium, koper, nikkel, kobalt, grafiet of zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de energietransitie. Volgens de intergouvernementele organisatie zijn meer investeringen nodig om die te ontginnen en recycleren.

mtm
Bron: BELGA

De mineralen en metalen zijn nodig voor pakweg elektrische voertuigen en zonnepanelen, maar de vraag zal sterk stijgen naarmate er meer van die ‘propere’ technologie in gebruik is. Na forse prijsstijgingen in 2021 en 2022 was er een daling vorig jaar. Goed nieuws voor de eindconsument, maar volgens het IEA zorgt die daling van de prijs ook voor tegenwind voor nieuwe investeringen. De investeringen in mijnbouw voor cruciale mineralen stegen vorig jaar 10 procent en de uitgaven aan exploratie 15 procent, maar in 2022 lagen die groeicijfers hoger.

“Veilige en duurzame toegang tot cruciale mineralen is essentieel voor een vlotte en betaalbare transitie naar propere energie. De mondiale vraag naar technologie zoals zonnepanelen, elektrische wagens en batterijen neemt snel toe. Maar we kunnen er niet aan voldoen zonder betrouwbare en toenemende voorraden van cruciale mineralen”, zegt IEA-topman Fatih Birol in een persbericht.

De recente investeringen zijn bemoedigend en de situatie is verbeterd, klinkt het, maar de analyse toont volgens Birol aan dat er nog veel werk op de plank ligt om een “veerkrachtige en gediversifieerde bevoorrading te verzekeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER