© Mia Uydens

Antwerpse street-artists maken langste mobiele kunstwerk ter wereld

SMOK, of Bart Boudewijns, en Rise One, alias Yvon Tordoir, leggen de laatste hand aan hun werk voor ‘Noahs Train’. De twee Antwerpse graffitiartiesten werden uitgekozen als enige twee Belgische kunstenaars om mee te werken aan de internationale klimaattrein die goederenverkeer via het spoor promoot.

Rebecca Van Remoortere

SMOK werkt de details van zijn orang-oetan en tijger af op een grote container ergens in een onbekende treinstelplaats wanneer we hem opbellen. Waar hij werkt mag hij niet vertellen uit vrees van de organisatie dat de werken overschilderd of beklad zouden worden.

Barts dieren worden naast de octopus en krokodil van Antwerps collega Rise One aan Noahs Train bevestigd, tussen de flamingo’s, kikkers, zebra’s en giraffen van kunstenaars uit Oostenrijk, Duitsland en Parijs. Noahs Train is een rijdend statement, geïnspireerd op het oudste verhaal over milieuactivisme. De trein symboliseert hoe vrachtvervoer per spoor onze planeet kan helpen redden. Het kunstwerk komt er op initiatief van Rail Freight Forward, een coalitie van Europese spoorvrachtoperatoren en -verenigingen die de negatieve impact van het vrachtvervoer op onze planeet drastisch willen verminderen. De coalitie wil het goederenvervoer per spoor van 18% nu naar 30% verhogen tegen 2030 omdat die vorm van transport negen keer minder CO2 uitstoot dan goederenvervoer op de weg en op die manier ook mobiliteitsproblemen oplost. Noahs Train moet die boodschap verspreiden met hulp van spectaculaire street-artwerken. De trein zag het licht in december vorig jaar op de COP 24, de klimaatconferentie in het Poolse Katowice en reisde van daaruit al naar Wenen, Berlijn, Parijs en woensdag naar Brussel.

Eens níét illegaal

“In elke stad werden twee nieuwe wagons met werken van lokale artiesten aan de trein gekoppeld. Rise One en ik zorgen voor de twee wagons van ons land”, zegt Bart Boudewijns, die werkt onder de naam SMOK. “In eerste instantie is het leuk om op een trein te werken. Normaal is dat illegaal en nu worden we betaald om iets te maken op een trein. De trein rijdt ook verder, dus dat is interessanter voor ons dan een werk maken op een muur. Ik hoorde al dat Noahs Train in de toekomst waarschijnlijk een vervolg krijgt en dat er nog meer wagons worden gemaakt in meer steden. Alle artiesten kregen de opdracht om dieren te maken in het thema van de ark van Noah: een cliché-verhaal op zich, maar wel mooi om iets mee te doen. Ik sta ook volledig achter de boodschap van Noahs Train. Ik maak vaak werken met dieren en die werken dragen altijd de boodschap mee dat we meer voor het klimaat moeten doen”, zegt Bart.

Collega Yvon Tordoir of Rise One maakte een krokodil en een octopus. De rest van de werken zag hij nog niet. “Dat wordt woensdag een spectaculair zicht voor mij wanneer de trein arriveert. Er werkten een paar straffe artiesten mee, zoals Riot 1394 uit Berlijn. Leuk dat mijn werk op dezelfde trein staat als al die andere artiesten.”

Noahs Train zal meer dan 170 meter lang zijn bij aankomst in Brussel. Het weekend van 23 februari, 2 maart en 9 maart is de trein te bezichtigen van 9 tot 18u in het station van Schaarbeek.

© RR

© RR

© RR