De studenten hadden tientallen schoenen in de hal gezet
Foto: VRT

Ruim 100 studenten eisen dat UGent samenwerking stopzet met Israëlische instellingen, ze dreigen ermee maandag gebouw te bezetten 

In het UFO-gebouw van de Gentse universiteit hebben ruim 100 studenten een vreedzame actie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis. De studenten van de organisaties End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine eisen onder meer dat de UGent de samenwerking met Israëlische instellingen verbreekt. Als er niet op die vraag wordt ingegaan, dreigen ze ermee om vanaf maandag een universiteitsgebouw te bezetten. Het bestuur van de UGent liet gisteren al weten dat ze daar geen toestemming voor zal geven.

De actie vindt plaats vlak voor de start van een vergadering van de raad van bestuur van de UGent. De 100 tot 150 studenten hebben plaatsgenomen op een trap die naar de vergaderzaal leidt. Ze wachtten de bestuursleden en de rector in stilte op, zonder hen de toegang tot de vergaderzaal te ontzeggen.

Sommige actievoerders hebben een Palestijnse vlag bij zich, anderen dragen een spandoek met het opschrift 'Shoes of Shame' of 'End Fossil. End Genocide'. Er is een grote Palestijnse vlag over de treden van de trap gedrapeerd en de actievoerders hebben ook schoenen op de weg naar de vergaderzaal gelegd.

"Die lege schoenen symboliseren de slachtoffers van de klimaatcrisis en van de genocide in Gaza", zegt een studente die onder de codenaam 'Siska' optreedt als woordvoerder van de actievoerders. 

De studenten droegen ook Palestijnse vlaggen bij zich
Foto: VRT

Concreet eisen de actievoerders dat de UGent met een actieplan komt om enerzijds alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en anderzijds ook duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. 

Als de universiteit niet ingaat op de eisen, willen ze vanaf komende maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten. Om welk gebouw het gaat is voorlopig nog "geheim", zegt Siska. Ze beklemtoont dat er voldoende studenten hebben aangegeven dat ze bereid zijn om aan die bezetting deel te nemen.

De actievoerders benadrukken dat ze al verschillende sit-ins hebben georganiseerd om aandacht te vragen voor hun standpunt en dat er ook al brieven naar de raad van bestuur werden gestuurd. "De universiteit hoort ons niet. De brieven die we sturen en de dingen die we zeggen, leggen ze gewoon naast zich neer", aldus Siska. "We gaan nu een stap verder, omdat we niet anders meer kunnen."

Rector Rik Van de Walle
Foto: VRT

UGent en samenwerkingen met Israëlische instellingen

De Universiteit Gent kondigde eind vorig jaar al aan dat ze alle samenwerkingen met Israëlische en Palestijnse organisaties en universiteiten zou laten doorlichten om te achterhalen of en in welke mate die betrokken zouden zijn bij schendingen van mensenrechten. "Indien dat het geval is", zo las de aankondiging, "zouden stappen ondernomen worden om de samenwerking stop te zetten." 

Begin dit jaar kwam de UGent met een eerste update, waaruit bleek dat de universiteit in een twee Europese projecten betrokken is waarin ook Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen betrokken zijn. Enkele Israëlische instellingen bij die projecten zouden materiële hulp geven aan de strijdende krachten, of betrokken zijn bij de bezetting van Palestijns gebied. Voor andere onderzoeksinstellingen was het volgens de universiteit niet duidelijk of ze al dan niet betrokken waren. Over welke instellingen of universiteiten het toen precies ging, wou de Gentse universiteit niet kwijt. 

Omdat het gaat om Europese projecten, verklaarde de universiteit begin dit jaar dat ze niet zomaar uit die samenwerking kunnen stappen. " Een beslissing over de eventuele uitstap uit die gezamenlijke Europese onderzoeksprojecten ligt voor de UGent momenteel dan ook niet op tafel."

Meest gelezen