Prinses Amalia stopt per 2025 met terugstorten onkostenvergoeding

Nieuws
Prinses Amalia wil per 1 januari weer een onkostenvergoeding ontvangen. Vanwege "voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van uw functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf" heeft Amalia aangegeven per 1 januari te willen stoppen met het terugstorten van deze vergoeding, schrijft demissionair premier Mark Rutte aan de prinses. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een afschrift van die brief gekregen.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 16:21 aangepast 16:53
Afbeelding
beeld anp

Afgelopen jaar had de prinses recht op zo'n 1,8 miljoen euro. Die uitkering was opgebouwd uit een inkomen van 322.000 euro en een onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro. Dat laatste deel, waarvan het bedrag jaarlijks stijgt, ontvangt zij dus vanaf 2025 wel. "Het inkomen blijf ik uiteraard terugstorten tot het einde van mijn studie."

Amalia liet in juni 2021, een aantal maanden voor haar 18e verjaardag, weten dat ze tot aan het eind van haar studie afziet van haar uitkering. "Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere Corona tijd", schreef ze toen in een brief aan demissionair premier Mark Rutte.

'Verrassend omstandigheden'

De onkostenvergoeding wilde Amalia de afgelopen jaren niet ontvangen, omdat "ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken". Momenteel studeert de prinses Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam.

In haar brief van dinsdag aan Rutte verwijst ze naar haar overwegingen uit juni 2021, toen ze aan Rutte schreef de onkostenvergoeding terug te storten "zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten zou hoeven maken. Met het verstrijken van de tijd en na verrassende omstandigheden is inmiddels voorzienbaar, dat ik rekening moet houden met personele en materiële uitgaven", schrijft Amalia aan Rutte.

Begrip voor overwegingen

Amalia schrijft dat ze hoopt dat Rutte haar overwegingen en besluit begrijpt. Dat doet Rutte, zo staat in zijn brief aan de prinses te lezen. "Ik heb begrip en waardering voor uw persoonlijke overwegingen." Hij wenst haar succes met de voortzetting van haar studie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bondskanselier Scholz naar overstromingsgebied Zuid-Duitsland

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat maandag naar het overstromingsgebied in Zuid-Duitsland. Volgens de krant Bild wil hij met eigen ogen zien wat de situatie in het gebied is.

Afbeelding

Zoektocht naar vermisten in Maas bij Venlo

Hulpdiensten zijn sinds zondagochtend bezig met een zoektocht naar twee mogelijke drenkelingen in de Maas bij Venlo. De twee zouden volgens omstanders in het water zijn gesprongen bij de Maaskade in de Limburgse stad en sindsdien verdwenen zijn.

Afbeelding

OPEC+ dicht bij deal over langere beperking olieproductie

De landen van oliekartel OPEC+ sluiten zondag waarschijnlijk een deal over de verlenging van productiebeperkingen waarmee ze de prijzen voor aardolie willen stutten.

Afbeelding

Ondanks megaverlies houdt ANC vast aan president Ramaphosa

Ondanks haar megaverlies bij de verkiezingen in Zuid-Afrika, houdt regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) vast aan president Cyril Ramaphosa. Het ANC moet voor het eerst een coalitie vormen, na dertig jaar alleenheerschappij sinds het einde van de apartheid.

Afbeelding

Omtzigt vindt opschorten toeslagenmethode-Laurentien 'pijnlijk'

NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Volgens hem gaat het om "schrijnende" gevallen die mogelijk baat hadden bij de meer "grofmazige" aanpak van Laurentien.

Afbeelding

Energie-NL: betaal uitbreiding stroomnet niet via energierekening

De gigantische investeringen in het stroomnet die de komende jaren nodig zijn voor de energietransitie moeten niet via de energierekening van consumenten worden betaald.