© Bart Van den Langenbergh

Javelproducent Loda investeert vijf miljoen euro in nieuwbouw

Loda, de producent van bleekwater, investeert vijf miljoen euro in de uitbreiding van het bedrijf in de industriezone Beerse-Zuid. Dat gaat ook gepaard met de aanwerving van acht extra personeelsleden. Loda verhuisde vier jaar geleden van Malle naar een nieuwbouw in Beerse.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Het gaat javelproducent Loda duidelijk voor de wind. Exact vier jaar geleden verhuisde het bedrijf, dat naast javel ook soda verdeelt, van de Ambachtsstraat in Malle naar een gloednieuw pand in de Biezenstraat in de industriezone Beerse-Zuid. Loda, dat al sinds 1930 bestaat, investeerde hiervoor toen 6,5 miljoen euro. Enkele jaren later is de nieuwbouw al te klein en dringt een uitbreiding zich op, opnieuw goed voor een investering van vijf miljoen euro. Naast het huidige gebouw verschijnt op een terrein van tweeduizend vierkante meter een gloednieuw magazijn met een inpakzone.

“De huidige gebouwen en productielijnen beantwoorden niet meer aan de vraag vanuit de markt. De groei van ons bedrijf gaat sneller dan verwacht”, legt Hans Geerts, zaakvoerder van Loda, uit. “De laatste tijd konden we de piekperiode, vooral bij de start van de grote schoonmaak in de lente, niet meer opvangen in ons gebouw. We investeren daarom in extra productiecapaciteit en opslagruimte. Tegen het bestaande gebouw installeren we een magazijn en een inpakzone. Deze uitbreiding moet ervoor zorgen dat we onze klanten op een snelle en efficiënte manier kunnen bedienen.” De nieuwbouw heeft extra laad- en loskaden en is uitgerust met sanitair en een refter voor het personeel.

© Bart Van den Langenbergh

Modernere menginstallaties

Er komt een snelle productielijn bij en Loda investeert ook in nieuwe, modernere menginstallaties. “Met de nieuwe machines kunnen we voldoen aan de vraag naar nieuwe producten. Het gaat dan vooral om geparfumeerde bleekwaters en verpakkingen in kleiner formaat”, vertelt Hans Geerts. “In tegenstelling tot vroeger waarbij de mensen javel in grote bussen van vijf liter vroegen, is er nu de tendens naar kleinere formaten. Veel mensen gaan kleiner wonen en hebben geen grote volumes meer nodig of ze hebben geen plaats meer om ze op te bergen.”

Momenteel telt het personeelsbestand bij Loda in totaal 28 werknemers. “Met de uitbreiding gaan we op zoek naar acht nieuwe personeelsleden, vooral mensen in de productie”, vertelt de bedrijfsleider nog.

Loda levert javel aan de grootste supermarktketens in België, zoals Carrefour, Lidl en Colruyt. Dat gebeurt voor 90 procent onder private labels van de supermarkten zelf. Het bedrijf verdeelt de producten niet alleen in eigen land, maar ook in de buurlanden en richt zich ook naar Scandinavië.

Loda produceert per jaar negen miljoen verpakkingen bleekwater en gedemineraliseerd water. De firma verdeelt daarnaast ook soda, maar de productie ervan gebeurt elders.

De omgevingsvergunning voor de nieuwbouw is in aanvraag. Loda hoopt de nieuwbouw begin 2019 in gebruik te kunnen nemen.