Luister naar

Schietpartij in Kertsj: één schutter, veel vragen

Nieuws
Een zeldzame schietpartij op een school op de Krim heeft Rusland in rouw gedompeld en geleid tot een ongemakkelijke zoektocht naar de oorzaak op de staats-tv. Hoe is het mogelijk dat leerlingen gevaar lopen op een schiereiland dat volgens Rusland in 2014 ‘gered’ werd uit Oekraïense handen?
Tom Vennink redactie vk
donderdag 18 oktober 2018 om 03:00
Als teken van rouw om de bij de schietpartij op de school in Kertsj omgekomen studenten en andere slachtoffers, leggen mensen bloemen op het heldenmonument in de stad op de Krim.
Als teken van rouw om de bij de schietpartij op de school in Kertsj omgekomen studenten en andere slachtoffers, leggen mensen bloemen op het heldenmonument in de stad op de Krim. epa / Maxim Shipenkov

Kertsj

Zeker negentien mensen kwamen woensdag om in een technisch college in Kertsj, een havenstad op de door Rusland geannexeerde Krim. Kort na het middaguur ging een explosief af in de kantine van het college. Het explosief, gevuld met metaaldeeltjes, was achtergelaten in een rugzak. Na de explosie trok een achttienjarige jongeman met een geweer door de gangen, schietend op iedereen die hij tegenkwam.

Onder de doden bevinden zich vooral studenten. Van de veertig gewonden verkeerden er woensdagavond vier in ernstige toestand.

De dader is een vierdejaarsstudent van het technisch college, zei Sergej Aksjonov, het hoofd van de Krim. De student schoot zichzelf dood bij de bibliotheek van de school. Zijn motief is niet bekend.

Het college in Kertsj staat aan de voet van president Putins nieuwe brug tussen Rusland en de Krim – een verbinding die voor veel Russen geldt als de definitieve ‘thuiskomst’ van de Krim. Russen zien de inwoners van de Krim als landgenoten.

Het Russische Onderzoekscomité, vergelijkbaar met het Nederlandse Openbaar Ministerie, sprak woensdag aanvankelijk van een terroristische aanval. Dat deed Russen denken aan de gijzeling op een school in ­Beslan in 2004, waarbij 330 mensen omkwamen. Maar het Onderzoekscomité trok die verdenking later in en gaat nu uit van meervoudige moord.

Met schietpartijen op scholen hebben Russen minder ervaring. De laatste keer dat een dergelijk incident plaatsvond, was in 2014, toen een gewapende student een school in Moskou binnenviel en twee mensen doodschoot.

Bij gebrek aan informatie over de motieven van de dader, zochten enkele gasten van Russische avondtalkshows woensdag de schuld bij de ­‘gebruikelijke verdachte’ bij binnenlandse incidenten: het Westen. ‘We weten dat er plannen zijn onder ­Oekraïners om de Kertsj-brug op te blazen’, klonk het in de talkshow op kanaal Rossija 1. Een andere gast van de show sprak over morele problemen onder jonge generaties door ‘anti-Russische’ agressie uit het buitenland en ‘Amerikaanse invloeden’. Een gast in de avondtalkshow op het Eerste Kanaal wierp tegen: ‘Hoe je het ook wendt of keert, deze school stond vier jaar in Rusland.’

Eerder op de dag had een Russische senator, Frants Klintsjevitsj, gespeculeerd dat Oekraïne verantwoordelijk is. En Vladimir Konstantinov, voorzitter van het parlement op de Krim, zei dat ‘al het aan de Krim toegebrachte kwaad’ afkomstig is van ‘de Oekraïense autoriteiten’.

wapenvergunning

Minder aandacht ging uit naar de vraag hoe het mogelijk is dat de dader beschikte over wapens en explosieven. Medestudenten van de vermeende dader zeiden tegen Russische media dat hun studiegenoot geïnteresseerd was in experimenten met explosieven. En hij ‘haatte’ het college, zei een van hen.

Russische wapenwetten schrijven voor dat personen vanaf achttien jaar een wapenvergunning kunnen krijgen. Ze moeten daarvoor veiligheidscursussen volgen en de politie moet hun achtergrond onderzoeken.

Het ministerie van Noodsituaties heeft drie dagen rouw aangekondigd op de Krim. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.