Luister naar

Weinig millennials beschermen hun gehoor

Nieuws
Driekwart van de millennials heeft last van een piep in de oren na een concert of een feestje, zo blijkt uit ­onderzoek van zorgverzekeraar ­Anderzorg. Toch maakt maar een klein deel gebruik van gehoorbescherming.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
donderdag 18 oktober 2018 om 03:00

Amersfoort

Anderzorg ondervroeg ruim duizend millennials – personen die geboren zijn tussen 1983 en 2000 – over de manier waarop ze zich wapenen tegen de gevaren van harde muziek.

Uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van de jongvolwassenen zich ervan bewust is dat de muziek die ze via oordopjes of een koptelefoon luisteren te hard staat. Ook zegt maar 14 procent van de ondervraagden beschermende oordopjes te dragen tijdens concertbezoek. Het resultaat: bijna driekwart van de jongvolwassenen heeft na een feest last van oorsuizen of een piep in het oor.

‘Gelukkig is dit meestal geen blijvende situatie’, zegt René van der Wilk, psycholoog en gehoorschadespecialist. ‘Het onderzoek toont aan dat de piep bij de meeste mensen na verloop van tijd weer verdwijnt.’ Bij tien procent van de ondervraagden is dit echter niet het geval: zij liepen tinnitus op en horen voortdurend een piep-, fluit- of ruistoon in een of beide oren.

geluidsboxen

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken wanneer ze blootgesteld worden aan te harde geluiden. Dat kan in één keer gebeuren, maar komt meestal voor doordat iemand langdurig aan hard geluid blootgesteld wordt.

‘Wanneer iemand drie keer per jaar naar een concert gaat en uit de buurt van de geluidsboxen blijft, is er weinig kans op gehoorbeschadiging’, zegt Van der Wilk. ‘Die kans wordt groter als hij wel dicht bij de speakers staat, elke dag met oordopjes in naar harde muziek luistert of regelmatig naar een uitgaansgelegenheid gaat waar het volume hoog staat.’ <

hulpmiddelen voor gehoorbescherming

Gehoorschadespecialist René van der Wilk raadt aan om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en bij concertbezoek gebruik te maken van gehoorbescherming. ‘Er zijn veel verschillende oordopjes beschikbaar: standaardexemplaren die tot twintig decibel dempen bijvoorbeeld. Dat is prima voor een concert waar het geluidsniveau rond de honderd decibel ligt.’ Ook zijn er otoplastieke gehoorbeschermers, die specifieke geluiden filteren. ‘De muziek hoor je minder hard, maar je kunt nog wel goed met je buurman communiceren. Of gebruik Knops-oordoppen, waarbij je het volume van het geluid zelf kunt afstellen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een zaal in de rooms-katholieke kraamkliniek Bethlehem in Den Haag in de jaren dertig.

Haagse families ruziën over pasgeboren jongetje dat zoek raakte na bombardement op kraamkliniek

Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd een kraamkliniek in Den Haag getroffen door een bom. Een pasgeboren jongetje raakte zoek. Toen hij teruggevonden werd, gebeurde er iets pijnlijks.

'Hemelvaart valt in een mooie periode, in mei, en vaak is het mooi weer. Mensen hebben dan graag een dagje vrij.’

Waarom Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag zal blijven. 'Heeft niets met het geloof te maken'

Op Hemelvaartsdag, een officiële feestdag in Nederland, zijn veel mensen vrij. En ook al hebben steeds minder mensen iets met de hemelvaart van Jezus, toch zal die vrije dag voorlopig wel blijven, denkt het CNV.

‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.'

Veel jonge christenen weten niets van Europese verkiezingen. 'Vlak van tevoren ga ik me erin verdiepen'

Een flinke groep jonge christenen heeft geen idee dat ze over een maand naar de stembus mogen voor het Europees Parlement, blijkt uit een peiling van het Nederlands Dagblad. 'Europa is een ver-van-je-bed-show.'

Overzicht van de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Minder mensen bij de Nationale Herdenking op de Dam. Maar toch: 'We wilden dit gevoel graag eens ervaren'

Er hangt een merkwaardige sfeer bij de herdenking op de Dam. Er lopen meer agenten rond, bezoekers worden gefouilleerd en het is leeg. ‘Dit grote gevoel, met z’n allen bij elkaar.’

De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.