WORLD RELAYS. Belgian Tornados en gemengde aflossingsploeg 4x400m grijpen olympisch ticket, Belgian Cheetahs, Rockets en Falcons krijgen laatste kans

Alexander Doom, Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden© BELGA

Twee op vijf. Dat is de Belgische balans na de eerste dag van de World Relays op de Bahama’s. De Belgian Tornados en de gemengde aflossingsploeg op de 4x400 meter veroverden zaterdagnacht een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs. De Belgian Cheetahs, Falcons én de Rockets krijgen vannacht nog één laatste kans om hun olympische droom waar te maken.

Maarten Delvaux

Money time op de Bahama’s voor de aflossingsploegen dit weekend. In vijf nummers (4x100 meter en 4x400m mannen en vrouwen en 4x400m mixed) staan veertien van de zestien beschikbare tickets op de Olympische Spelen van Parijs op het spel. De opdracht was vooraf duidelijk: de snelste twee van elke reeks - acht in totaal - mochten naar de finale en de Olympische Spelen. De rest krijgt zondagnacht een herkansing op één van de zes resterende tickets.

Noblesse oblige. De Belgian Tornados klaarden de klus met overmacht en plaatsten zich voor de vijfde opeenvolgende keer (!) voor de Olympische Spelen. De regerend wereldkampioen indoor had daarvoor de stichtende tweeling Jonathan en Kevin Borlée niet eens nodig. Jonge broer Dylan Borlée (45.66) bracht de Tornados als startloper aan de leiding, die werd vastgehouden door Robin Vanderbemden (45.16) en later uitgediept door een alweer ijzersterke Jonathan Sacoor (44.43). Slotloper Alexander Doom, individueel wereldkampioen 400 meter indoor, mocht het vervolgens afmaken en had de tijd om in de laatste meters te genieten van de zege en de olympische kwalificatie. Met 3:00.09 zette het viertal de derde snelste tijd van alle deelnemende landen neer. Een medaille op dit WK aflossingen - én bijhorende goeie baan in de reeksen op de Olympische Spelen - behoort vannacht zeker tot de mogelijkheden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook gemengde aflossing 4x400 meter mag naar Parijs

Jonathan Sacoor speelde eerder op de avond ook een belangrijke rol in de olympische kwalificatie van de gemengde aflossing. De 24-jarige voormalige wereldkampioen bij de U20 kende de voorbije jaren een terugval door blessures, maar lijkt helemaal terug. Sacoor liep als enige Belg zaterdag twee races en lanceerde de mixed relay met een sterke chrono van 45.27 als startloper naar de olympische kwalificatie. Imke Vervaet en Christian Iguacel hielden de Belgen vervolgens goed mee vooraan, waarna Camille Laus met een sterke slotsprint Groot-Brittannië afhield voor de tweede plaats. De zege ging naar Ierland. De Belgische mixed relay zette op de Bahama’s de vierde tijd neer. Op de Olympische Spelen van Tokio werd de gemengde aflossing nog vijfde. Met de inzet van eventueel Alexander Doom en/of Cynthia Bolingo mag België in Parijs dromen van een medaille.

© BELGA

Belgian Cheetahs grijpen net naast finaleplaats

Minder goed nieuws was er voor de Belgian Cheetahs, de derde Belgische aflossingsploeg die er bij was in Tokio. De Belgische 4x400 meter vrouwen botsten, zonder de geblesseerde troefkaart Cynthia Bolingo, op een verrassend sterk Noorwegen. De Noorse vrouwen liepen met 3.26.89 een nieuw nationaal record en gritsten zo de tweede plaats voor de neus van de Cheetahs (3.27.19) weg. De eerste plek was sowieso onhaalbaar. Die ging naar de oppermachtige Verenigde Staten (3.24.76). Naomi Van Den Broeck, Hanne Claes, Liefde Schoemaker en Helena Ponette liepen voor België.

De Cheetahs hoeven niet te wanhopen. Ze zetten op de Bahama’s de achtste tijd van alle deelnemende landen neer en komen zondagnacht in de herkansingen met de snelste chrono van alle overgebleven teams. In een reeks met Australië, Spanje, Tsjechië, Oekraïne en Zambia volstaat een plek bij de eerste twee voor een olympisch ticket. Als de Cheetahs op hun gebruikelijke niveau lopen, zijn ze er straks altijd bij in Parijs.

© BELGA

Belgian Rockets en Falcons gediskwalificeerd

De situatie voor de Belgische aflossingsploegen op de 4x100 meter is gecompliceerder. De projecten op de kortste sprintafstand werden in ons land pas twee jaar geleden heropgestart en de Belgian Falcons (de mannen) en Rockets (de vrouwen) wisten op voorhand dat ze een stunt nodig hadden om op de Bahama’s een olympisch ticket af te dwingen. Dat lukte zaterdagnacht bij hun eerste kans niet. Zowel de Falcons als de Rockets deden een foute stokwissel en werden daarom gediskwalificeerd. Niet dat het veel uitmaakte, want de vrouwen eindigden hun reeks in 43.96 op de zesde plaats en de mannen werden aanvankelijk zevende in 39.82.

© BELGA

Dat zal vannacht een stuk sneller moeten. De Rockets nemen het in de herkansingen op tegen Oostenrijk, Ecuador, Spanje, Italië, Ivoorkust en Japan. Drie van die landen liepen dit seizoen een betere chrono dan België. Enkel een plek bij de eerste twee volstaat voor een olympisch ticket. De mannen nemen het zondagnacht op tegen de Bahama’s, Spanje, Zuid-Afrika, Kenia, Trinidad en Tobago, Australië en Colombia voor twee olympische startbewijzen. Van de tegenstrevers liepen enkel Trinidad en Tobago en Australië dit seizoen al sneller.

Voor de Rockets liepen zaterdag Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa. Bij de Falcons kwamen Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Valentijn Hoornaert aan de start.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen