Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Spreker Eric Zemmour toegang ontzegd tot conferentie conservatieve nationalisten, burgemeester wil evenement laten stilleggen

Eric Zemmour mocht niet door de rij agenten die toegang tot het gebouw versperren.Beeld Eric de Mildt

Op de internationale conferentie van conservatieve nationalisten National Conservatism Conference (NatCon) is Eric Zemmour, de voormalige Franse presidentskandidaat die was aangekondigd als spreker, de toegang ontzegd. De politie laat niemand meer binnen.

De organisatoren van de National Conservatism Conference, waar onder andere de Hongaarse premier Viktor Orbán zou komen spreken, had gisteravond in allerijl dan toch nog een zaal gevonden voor de conferentie. Nadat ze uit het Sofitel-hotel op het Jourdanplein in Etterbeek waren gezet, konden ze vanochtend terecht in het Claridge-hotel op het grondgebied van Sint-Joost-ten-Node.

Daar ging de conferentie vanochtend van start, en is ze rond 16 uur ook nog altijd bezig. Toch zegt burgemeester Emir Kir dat hij niet op de hoogte was van het evenement, en ondertussen een bevel heeft getekend dat het moet worden stilgelegd. Volgens Kir is dat nodig om “de openbare veiligheid te garanderen”. “Extreemrechts is niet welkom, noch in Etterbeek, noch in Brussel-Stad, noch in Sint-Joost”, aldus Kir nog.

Twitter bericht wordt geladen...

Yoram Hazony, organisator van de conferentie, zegt aan De Morgen dat hun advocaten zich momenteel beraden. Mede-organistor Frank Furedi is naar eigen zeggen gespannen. Terwijl op het podium de speeches over migratie, gendertheorie en de EU verder gaan, is er druk overleg achter de schermen.

Volgens Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter, als gast aanwezig, kan de gemeente het privé-evenement niet zomaar annuleren. “Dit bevel is voor de bühne omdat het bijna verkiezingen zijn”, zegt Dewinter.

Naast Orbán zouden ook Brits politicus Suella Braverman en de Franse voormalige presidentskandidaat Éric Zemmour hun opwachting maken. Ook brexitboegbeeld Nigel Farage nam het woord op de conferentie. Hij verwees daarbij naar de politiediensten die de conferentie misschien zouden onderbreken en dat hij zelf ook niet helemaal wist wat er zou gebeuren.

Video wordt geladen...

De commissaris van de lokale politie stond rond de middag de pers te woord voor de deur van de zaal. De politie blijft zelf buiten en zal de zaal niet ontruimen, klinkt het. Mensen mogen alleen nog naar buiten en niet meer naar binnen. Ook Zemmour werd echter de toegang ontzegd. Zijn toespraak is geannuleerd. Zemmour stond aan de ingang kort de pers te woord. Voorlopig gaat de conferentie wel gewoon verder, bevestigt onze journalist ter plaatse.

Éric Zemmour wordt toegang tot NatCon geweigerdBeeld Eric De Mildt