© RR

Laat Kevins verloren gevecht tegen designerdrugs levens redden

Het is intriest om op de foto’s van Kevin Van Hoylandt zijn geleidelijke aftakeling te zien. Hij is een van de slachtoffers van de designerdrug Monkey Dust. Zijn zus Ramona hoopt met het tonen van de beelden levens te redden. Designerdrugs zijn in opmars. Ze bestrijden is niet eenvoudig.

Kris Vanmarsenille

Ze zijn nog ongrijpbaarder dan cocaïne en aanverwanten omdat ze nog gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Je hoeft er geen afspraak voor te maken met een dealer, je bestelt ze gewoon online en ze worden je de volgende dag per post toegestuurd. Mijn collega deed de test met verschillende producten. Op één pakje moest ze een dagje langer wachten, maar om die vertraging goed te maken, kreeg ze zeven gram in plaats van de bestelde één gram. En een zonnebril erbovenop.

GETEST. Voor 18 uur besteld, morgen in huis: designerdrugs zijn zeer gevaarlijk en veel te gemakkelijk te verkrijgen

We hebben het hier niet over snoepjes, maar over een drug die afschuwelijk verslavend is en in een grote dosis dodelijk. Kevin wilde wel afkicken, maar dat lukte niet omdat het proces zo pijnlijk is. Ramona vertelt het verhaal van haar broer om mensen te waarschuwen voor het gevaar en om aan te klagen dat deze drugs zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Behalve dat zijn er wel meer problemen die de bestrijding van deze dodelijke drugs bemoeilijken. Eigenlijk zijn het afgeleiden van bestaande medicijnen. Ze worden online aangeboden als ‘research chemicals’. De koper wordt dus een proefkonijn en weet nooit precies wat hij slikt of snuift. Ook de medische wereld weet niet uit welke componenten de drugs zijn samengesteld en kent dus ook niet het mogelijke tegengif voor gebruikers die in de problemen zijn geraakt.

LEES OOK. “Het voelt alsof ze een elastiek rond je botten spannen en steeds strakker aantrekken”: Kevin (44) was verslaafd aan designerdrug Monkey Dust en kon afkicken niet aan

Bovendien zijn Monkey Dust en het andere spul in het menselijk lichaam ook veel moeilijker op te sporen dan klassieke drugs. Met de huidige tests kun je ze niet altijd vinden. Het is ook onmogelijk om alle pakjes en brieven die per post worden verzonden te controleren op enkele grammen van een designerdrug. Postbodes worden ongewild drugstrafikanten.

Volgens experts maken designerdrugs in België ongeveer 10% van het totale drugsgebruik uit. Dat zou voor de overheid voldoende moeten zijn om actie te ondernemen. Een gezamenlijke Europese wetgeving zou al helpen, zodat dezelfde drugs overal verboden zijn. Net zoals de Europese havens hun terreinen en containers beter hebben moeten beschermen tegen drugstrafikanten, zullen postbedrijven moeten investeren in betere opsporingstechnieken.

Maar vooral moeten jonge mensen worden gewaarschuwd voor dit gevaar. De overheid mag deze taak niet overlaten aan dappere mensen als Ramona, maar moet met haar verhaal en dat van andere slachtoffers zo veel mogelijk jongeren proberen te bereiken. Wat Kevin heeft meegemaakt, moet andere mensen absoluut bespaard blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER