Justitie

Doorbraak in cold case uit 1999: man aangehouden voor moord op zeventienjarige vrouw in Antwerpen

© belga

In een moordonderzoek uit 1999 heeft de raadkamer in Antwerpen maandag de aanhouding van een 51-jarige man bevestigd. Hij wordt verdacht van de moord op een zeventienjarige Roemeense in Antwerpen.

mtm

In de nacht van 16 mei 1999 werd in de straat Dries in Antwerpen het lichaam van een zeventienjarige Roemeense vrouw gevonden. Ze was met geweld om het leven gebracht. “De wetsdokter telde een twintigtal snij- en steekwonden”, meldt het parket van Antwerpen in een persbericht. “In het onderzoek bleek dat het slachtoffer kort voor de feiten nog met haar vermoedelijke pooier in een café in de buurt was gezien. Getuigen hadden een man zien weglopen. Hij verbleef met een valse identiteit in ons land. Na de feiten vluchtte hij naar het buitenland.”

DNA-profiel

De autoriteiten konden de verdachte niet lokaliseren. Het dossier is zo een cold case geworden. Maar door de vooruitgang in de forensische wetenschap werd opnieuw een onderzoeksrechter gevorderd. Door een handschoen die op de plaats van de moord was gevonden, kon een DNA-profiel van de verdachte gemaakt worden.

In de zoektocht naar de mogelijke verdachte werkte de politie samen met de Albanese autoriteiten en Interpol. “De mogelijke verdachte zou Albanië in 1993 hebben verlaten en hij zou in 2002 in Italië zijn aangekomen”, meldt het parket. “Daarvoor had hij opnieuw een valse identiteit gebruikt. In Italië werd hij meerdere keren gecontroleerd door de politie. Op basis van alle nieuwe elementen had de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd en werd de man geseind. Door de internationale samenwerking kon de man gelokaliseerd worden.”

Rome

Op 21 augustus 2023 werd de man gearresteerd in Rome. Na de overleveringsprocedure werd hij op 5 april overgevlogen naar ons land. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft hem de dag nadien aangehouden wegens moord. Een vergelijkend DNA-onderzoek leverde een match op. Maandag verscheen de man voor een tweede keer voor de raadkamer. Zijn aanhouding is verlengd.

De familie van het slachtoffer werd intussen op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen.