De commissieleden luisterden de afgelopen weken en maanden naar tientallen slachtoffers van seksueel geweld.
Foto: Belga

Onderzoekscommissie seksueel misbruik meldt mogelijke feiten van seksueel geweld bij gerecht

De parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik is zelf naar het gerecht gestapt over mogelijke feiten van seksueel geweld. De feiten zijn mogelijk nog steeds aan de gang.

De onderzoekscommissie naar seksueel misbruik, binnen en buiten de kerk, schoot uit de startblokken na de reeks 'Godvergeten' op Canvas, waarin slachtoffers van misbruik aan het woord werden gelaten. Een belangrijk luik van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie was dan ook luisteren naar slachtoffers.

"We hebben aangifte gedaan bij het gerecht omwille van verklaringen die werden afgelegd door een getuige tijdens een besloten zitting van de onderzoekscommissie", licht Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) toe. In die getuigenis zou sprake zijn van mogelijke feiten van seksueel geweld die nog niet bekend waren bij justitie. Door de ernst van de feiten en omdat die mogelijk tot vandaag nog voortduren, heeft de onderzoekscommissie aangifte gedaan bij de bevoegde procureur-generaal.

Operatie Kelk

De onderzoekscommissie heeft ook toegang gevraagd en gekregen tot de zogenaamde werkkaften die de Hoge Raad voor Justitie niet kon inkijken in zijn onderzoek naar Operatie Kelk. In die kaften staan bijvoorbeeld aantekeningen en vragen tussen magistraten onderling en de persoonlijke notities van magistraten.

De kaften van het Brussels parket zijn intussen al vernietigd, maar tot die van de procureur-generaal van Brussel en de federale procureur werd tijdens het onderzoek geen toestemming tot volledige inzage verleend.

Meest gelezen