Ook Guy Verhofstadt werd geviseerd in een grootschalige campagne van cyberspionage met phishingmails.© Union Europeenne

Guy Verhofstadt en andere aangevallen parlementsleden vragen officiële sancties tegen Chinese hackers

Vijf Belgische parlementsleden die geviseerd werden door Chinese hackers vragen om een gerechtelijk onderzoek én sancties tegen de daders. Onder hen ook oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Dat schrijven De Standaard en Le Soir maandag.

Bron: BELGA

Vorige week raakte bekend dat Kamerleden Els Van Hoof (CD&V) en Samuel Cogolati (Ecolo-Groen) in 2021 zijn aangevallen door de hackergroep APT31. Die groep heeft banden met het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, die de feiten in 2022 ontdekte en meldde aan de Belgische autoriteiten.

LEES OOK. Chinezen hackten laptop voorzitter commissie Buitenlandse Zaken Els Van Hoof, blijkt uit rapport van FBI

Maar uit datzelfde FBI-onderzoek blijkt dat ook de liberale Europarlementsleden Hilde Vautmans en (tevens ex-premier) Guy Verhofstadt (Open VLD), en Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés) werden geviseerd in een grootschalige campagne van cyberspionage met phishingmails. Dat zegt IPAC, de internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China. 

Meerdere mensen bij IPAC geloven dat ons land in 2022 de parlementsleden niet durfde te waarschuwen, uit schrik voor een diplomatieke rel.

LEES OOK. De onthutsende waarheid over hackers: “Voor 300.000 Chinezen is het een kantoorbaantje van 9 tot 5”

Parlementsleden beter beveiligen

De vijf parlementsleden vinden dat een doortastender optreden nodig is. “We willen dat er een proportionele reactie komt.” Om te beginnen vragen ze de Belgische overheid om de aanval formeel toe te schrijven aan APT31. “Zoals ook de VS en het VK al hebben gedaan, en België zelf ook al toen in juli 2022 Defensie en de FOD Binnenlandse Zaken werden aangevallen door dezelfde hackers.”

LEES OOK. Buitenlandminister Lahbib ontbiedt Chinese zaakgelastigde over hacking van parlementsleden

De vijf vragen dat de eventuele financiële tegoeden van de APT31-hackers worden bevroren, en dat hen officieel een inreisverbod wordt opgelegd. Voorts vragen ze parlementsleden beter te beveiligen én hen ook sneller te informeren wanneer zulke aanvallen nog eens plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER