Juf vertelt in emotioneel Facebook-bericht hoe ze mishandeld werd in klas

In Nederland staakten vandaag tienduizenden leerkrachten. Ze protesteren tegen te lage lonen en een te hoge werkdruk. Sabine Bogaers-Vorstius Kruijff was één van hen. Zij vertelt nu op Facebook waarom ze staakt: “Mijn collega’s en ik iedere dag in een onveilige situatie.”

neac

Sabine werkt niet in het gewone onderwijs, maar geeft les aan jongeren met gedrags- of psychische problemen. “Dit zijn jongeren die vooral baat hebben bij structuur, duidelijkheid, voorspelbaarheid. Rust, ritme en regelmaat. En daar zit hem de crux. Deze jongeren kunnen wel eens afwijkend reageren op het moment dat dit ontbreekt, met als gevolg dat je wel eens “te laat bent””, vertelt Sabine.

Drie weken geleden liep het echt goed fout. Sabine kreeg een rake klap van een van haar leerlingen. “Een leerling in mijn nieuwe klas, waar al weken onduidelijkheid bij was. Één klap, goed raak. Op het reguliere onderwijs was deze jongen na zijn schorsing verwijderd, want een leerkracht slaan, dat kan echt niet! Ik deel die mening, een leerkracht slaan kan echt niet, maar.... Ik weet dat ik dit risico loop, ik moet daar mee leren omgaan”, zo klinkt het op Facebook.

Schorsing

De Nederlandse juf beseft echter ook dat de jongen met een reden bij haar in de school zit en dus niet zomaar kan weggestuurd worden. “Ik heb aangifte gedaan van mishandeling. De jongen in kwestie heeft een schorsing gehad, een gesprek met directie gehad, excuses gemaakt. Daarna met de orthopedagoog erbij goede afspraken gemaakt en een signaleringsplan geschreven, waar we ons beide aan houden.”

En dat plan blijkt goed te werken, want Sabine sluit af met een positieve boodschap: “Ik heb deze jongen leren lezen en het is een van mijn favoriete leerlingen op dit moment!“

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer