Damrak begint met winst

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag licht vooruit. Ook op de andere Europese beurzen werden kleine winsten geboekt na de verliezen een dag eerder. Beleggers letten vooral op de internationale handelsperikelen en de bijeenkomst van oliekartel OPEC in Wenen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 554,71 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 790,98 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) vergadert over een verhoging van de olieproductie, waarbij naar verluidt wordt gesproken over een verhoging van 1 miljoen vaten per dag. Saudi-Arabië en niet-lid Rusland dringen aan op een productieverhoging, maar OPEC-lid Iran ligt dwars en zou een veto kunnen uitspreken op de vergadering. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,2 procent tot 66,34 dollar. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs en werd verhandeld voor 74,07 dollar per vat.

Koplopers onder de hoofdfondsen waren ABN AMRO en verlichtingsbedrijf Signify met winsten van meer dan 1 procent. Olie- en gasbedrijf Shell sloot de rij met een min van 0,3 procent.

ArcelorMittal won 0,3 procent. Moody’s verhoogde de kredietwaardigheid van het staalconcern. Volgens de kredietbeoordelaar hangt de opwaardering samen met de hogere winstgevendheid en verbeterde kasstroom van ArcelorMittal. NN Group klom 0,8 procent. Woningfonds Vesteda neemt voor circa 1,5 miljard euro een portefeuille huurwoningen over van de verzekeraar.

In de MidKap stond Takeaway.com bovenaan met een plus van ruim 2 procent. De maaltijdbestelsite heeft de Zwitserse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero gekocht. Takeaway.com is al actief op de Zwitserse markt en heeft daar naar eigen zeggen een top-3 positie. Grootste daler was chiptoeleverancier Besi met een verlies van 1,2 procent.

In Parijs steeg Airbus 1 procent. De Europese vliegtuigbouwer dreigt Groot-Brittannië te verlaten als dat land zonder handelsakkoord toch uit de Europese Unie stapt. Bij Airbus werken in Groot-Brittannië 14.000 mensen en de activiteiten van de onderneming zijn goed voor naar schatting 110.000 andere banen.

De euro was 1,1665 dollar waard, tegen 1,1604 dollar op donderdag.