Direct naar artikelinhoud
Wetsvoorstel

Ondernemersorganisatie NSZ voorstander van vaderschapsverlof voor zelfstandigen

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.Beeld BELGA

Ondernemersorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kan zich vinden in het voorstel van kamerlid Griet Smaers (CD&V). Dat wil het sociaal statuut van de zelfstandigen versterken door onder meer vaderschapsverlof toe te kennen aan de mannelijke zelfstandigen. Het verlof zou wel door algemene middelen betaald moeten worden.

Ruim driekwart van de zelfstandigen is daar voor gewonnen, zo bleek uit onderzoek dat NSZ voerde. Voorwaarde is wel dat dit vaderschapsverlof betaald wordt door de algemene middelen en niet door het sociaal statuut van de zelfstandigen. In het voorstel dat nu op tafel ligt, is dat niet het geval. "Jammer", stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht. "Er zijn belangrijkere prioriteiten in het sociaal statuut, zoals een uitkering bij ziekte vanaf dag één en hogere pensioenen."

Voorstel

Smaers werkte een wetsvoorstel uit dat voorziet dat zelfstandigen of meeouders tien dagen geboorteverlof kunnen opnemen binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling van de partner. Ze krijgen daarvoor een uitkering die even hoog ligt als de moederschapsuitkering bij moederschapsrust, ofwel 79 euro per dag. 

'Als hij écht geen volle dagen verlof kan opnemen, wordt er voorzien in ondersteuning van huishoudelijke taken'
Griet Smaers (CD&V)

Zelfstandigen die geen beroep willen doen geboorteverlof, bijvoorbeeld omdat ze hun zaak niet zo lang kunnen sluiten, kunnen ervoor kiezen om vijftien gratis dienstencheques aan te vragen bij zijn sociaal verzekeringsfonds. De tweede optie volgt dezelfde redenering als bij de moederschapshulp, waarbij moeders die een zelfstandige activiteit beoefenen recht hebben op 105 dienstencheques.

"Dit stelsel heeft als doel de vader te faciliteren in de tijd die hij kan spenderen met zijn kleine spruit. Ofwel krijgt hij een uitkering die een eventueel inkomensverlies opvangt. Ofwel, als hij écht geen volle dagen verlof kan opnemen, wordt er voorzien in ondersteuning van huishoudelijke taken zodat er meer tijd overblijft voor de opbouw van de band tussen vader en kind", licht Smaers nog toe.

Algemene middelen

NSZ vindt dat dit ouderschapsverlof niet gefinancierd mag worden door het sociaal statuut, maar wel door de algemene middelen. "Iemand wordt immers vader als mens en niet als werknemer of zelfstandige", aldus de ondernemersorganisatie in een persbericht. "Het statuut waarbinnen iemand werkt heeft volstrekt niets te maken met het vaderschapsverlof."

NSZ liet dit al eerder weten aan Groen en Ecolo die vorig jaar een gelijkaardig voorstel neerlegden. Ook bij de vorige minister van Zelfstandigen Willy Borsus legde NSZ hierover reeds haar grieven op tafel. De organisatie stelt nog dat "voor zelfstandigen staan een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid vanaf dag één en hogere pensioenen veel hoger op de verlanglijst dan vaderschapsverlof.