Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Hollande: "Brexit terugdraaien? De deur is dicht voor de Britten"

Oud-president van Frankrijk François Hollande.Beeld AFP

François Hollande, de vorige president van Frankrijk, vindt dat de deur naar de Europese Unie nu gesloten is voor de Britten, en dat pogingen om de brexit terug te draaien zelfs gevaarlijk zouden zijn voor de EU. Dat heeft hij verklaard in een interview metThe Daily Telegraph.

De oud-president ontkende eveneens dat de EU op een of andere manier wraak zou willen nemen in de brexit-onderhandelingen. "Je kunt geen onderhandelingen opstarten en denken dat er een andere uitweg is dan 'leave'. De deur is dicht voor de Britten."

Op de vraag of Groot-Brittannië in de interne markt mag blijven na de definitieve uitstap, antwoordde Hollande dat de Britten dan ofwel aan de voorwaarden van de EU moeten voldoen, ofwel een nieuw vrijhandelsakkoord moeten sluiten. "Groot-Brittannië moet het vrije keer van personen en goederen respecteren. Dat hebben ze geweigerd. Zal er dan een vrijhandelsakkoord gesloten worden in de plaats? Hoe dan ook: het is een van de twee, niets daartusen."

'De Britten moeten, om in de interne markt te blijven, ofwel aan de voorwaarden van de EU voldoen, ofwel een nieuw vrijhandelsakkoord sluiten'
François Hollande, oud-president Frankrijk

Eerder haalde de 63-jarige ex-president al uit naar de huidige president, Emmanuel Macron. In zijn nieuw boek Les leçons du pouvoir bekritiseert hij het beleid van Macron en diens regeerstijl. "'Mijn regeringen drongen de ongelijkheden terug. Deze regering maakt ze dieper."