De politie liet eerst begaan, maar maakte rond 16 uur een einde aan de betoging.
Foto's: VRT NWS

Klimaatactivisten blokkeren Belliardstraat in Brussel, 132 manifestanten administratief aangehouden

Ongeveer 200 activisten van milieuactiegroep Extinction Rebellion hebben vanmiddag de Belliardstraat in Brussel geblokkeerd. Ze eisten onder meer een einde aan de Europese subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie maakte rond 16 uur een einde aan de actie. 132 manifestanten werden administratief aangehouden.

De betogers eisen een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en de implementatie van een nationaal noodplan voor "de overgang naar een bloeiende, fossielvrije economie die de meest kwetsbaren en het ecosysteem beschermt".

"Nationale en Europese overheden geven elk jaar in totaal minstens 405 miljard euro uit aan subsidies voor grote fossielebrandstofbedrijven", zegt Bertina Maes, woordvoerder van de actievoerders. "Dat is tien keer meer dan er wordt uitgegeven aan klimaatbeleid. De Belgische overheid alleen al gaf in 2020 tussen 12,9 en 20 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen. De directe subsidies bedroegen 2,4 procent van het Belgische bbp."

De betogers eisen een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen.
Foto: VRT NWS

"Een recent wetenschappelijk artikel voorspelt een miljard doden als gevolg van de klimaatcrisis als er niets wordt gedaan om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overschrijdt", gaat de woordvoerder voort.

"In deze tijd waarin de mens de grootste oorzaak is van milieuvernietiging, waarbij de bewoonbaarheid van de aarde bedreigd wordt, komt de halsstarrigheid van de Europese instellingen en nationale regeringen bij het subsidiëren van fossiele brandstoffen neer op een misdaad tegen de menselijkheid."

Politie arresteert manifestanten

Na een tocht door de Europese wijk in Brussel hielden de betogers halt aan de ingang van de Belliardtunnel. Ze gingen zitten om de straat te blokkeren en sommige manifestanten ketenden zich vast aan elkaar of lijmden zichzelf vast aan het wegdek. 

De politie liet een tijdlang begaan, maar rond 15.30 uur was het genoeg geweest voor de Brusselse agenten. De manifestanten kregen de boodschap dat de straat moest vrijgemaakt worden. Een zestigtal activisten weigerde de actie stop te zetten. Zij werden administratief aangehouden. 

In totaal heeft de politie tijdens de actie 132 personen gearresteerd voor identificatie. Voor elk van hen zal een proces-verbaal worden opgesteld.

Bekijk: meerdere manifestanten hadden zich aan elkaar vastgemaakt

Videospeler inladen...
De politie maakt een einde aan de betoging en verwijdert de manifestanten.
Foto: VRT NWS

Meest gelezen