Leonie op de eettafel van het ouderlijke huis in ’s-Gravenwezel met de cadeautjes voor haar medespelers: zure beertjes. Een verwijzing naar het feit dat er vooral niet gelachen mag worden op de scène.© JAA

Leonie (10) danst en zingt zich een weg door musicalland: “Oudere acteurs zijn heel lief voor me”

’s-Gravenwezel/Hoboken -

The Singing Factory wekt Magdalena opnieuw tot leven. Een heftig verhaal over het lot van jonge Ierse vrouwen die in kloosters gedumpt werden en er de terreur van de nonnen moesten ondergaan. Leonie Gysen (10) is eingelijk nog te jong zijn om zelf te komen kijken, maar het mondige meisje uit ’s-Gravenwezel staat wel mee op de planken in de Hobokense Blikfabriek.

Jan Auman

We kunnen Leonie nog net strikken voor ze haar bedje inkruipt. Ze mag de middagdutjes dan wel ontgroeid zijn, maar de voorbije dagen in aanloop naar de première waren best vermoeiend.

“En ik wil in topvorm zijn vanavond”, heeft Leonie geen moeite om het advies van haar mama en arts Griet Leysen op te volgen. “Mijn supertoffe juf Wendy in de gemeentelijke lagere school De Wingerd had er geen problemen mee dat ik een half dagje wegbleef. Dat is trouwens nooit eerder gebeurd en mijn punten zijn prima hoor. De medeleerlingen vinden het wel spannend dat ik in een musical meespeel. Maar omdat het zo’n moeilijk en triest verhaal is, wordt ‘Magdalena’ maar aangeraden vanaf de leeftijd van 12 jaar, toch voor wie niet door mama of papa begeleid wordt.”

In oktober vorig jaar speelde Leonie, hier met haar mama Griet, ook al mee in Les Misérables.

Les Misérables

Wie een half uurtje met Leonie praat, staat niet versteld dat ze in de bovenste schuif ligt bij regisseurs. Haar kleine gestalte staat in contrast met haar verbale talenten en levenswijsheid. “Mijn mama zong destijds al graag in het universiteitskoor in Leuven en heeft ook lang viool gespeeld. Misschien heb ik die liefde voor het podium wel van haar geërfd? Mijn jongere zusje Jozefien (8) zich overigens ook goed, maar heeft nog wat plankenkoorts.”

Van dat laatste heeft ‘stoere’ Leonie – zelf fan van Pommelien Thijs – geen last meer. Eerder oogstte ze al positieve commentaren na haar ‘droomrol’ als Cosette in ‘Les Misérables’ van Studio 100. Daar volgt ook de opleiding bij het showkoor ‘SPOTZ-ON’. Leonies vertolking van ‘Mijn luchtkasteel’ deed vele harten smelten.

“In ‘Magdalena’ speel ik Alice, het zusje van Sarah. We worden beiden naar zo’n ‘eng’ klooster gestuurd en worden daar slecht behandeld en zelfs geslagen. Gelukkig niet echt. (lacht) De scenografen lossen dat mooi op met schaduwen. Hoe blij ik ook ben dat ik hierin mag meespelen, als er iets is wat ik niet mag doen op de scène, dan is het glimlachen. Daarvoor is het verhaal te ‘triest’. Dat is me op het hart gedrukt. Maar mijn medespelers, waaronder Ann Van den Broeck en Ivan Pecnik, zijn allemaal heel lief voor me. Er wordt wat af geknuffeld en we geven elkaar cadeautjes.”

Leonie (r) in actie als het Ierse meisje Alice dat niet zo’n fijne dingen meemaakt.© The Singing Factory

Dokter

Leonie voelt zich helemaal klaar voor de reeks voorstellingen die tot en met 5 mei worden opgevoerd in de Blikfabriek, een voor de gelegenheid heringerichte echte oude conservenfabriek in Hoboken. Maar ze heeft de musicalmicrobe goed te pakken en droomt intussen al stiekem van nieuwe podiumervaringen in ‘Annie’ of ‘Peter Pan’. De audities zullen uitwijzen of we Leonie al zo snel zullen terugzien op de scène. Maar dat we nog van deze pientere meid zullen horen, staat vast.

“Of ik van zingen, dansen en acteren ook mijn beroep wil maken later? Dat weet ik nog niet. Ik wil misschien ook wel dokter worden en zoals mama en papa zieke mensen kunnen helpen”, zwaait Leonie ons uit, ‘fingers crossed’ dat het op de première allemaal goed zal lopen.

Magdalena, vanaf 19 april in de Blikfabriek, Krugerstraat 232 Hoboken. www.singingfactory.be.

Leonis met haar grote musicalzus Sarah, vertolkt door Mona Theuwissen.© The Singing Factory

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Studio 100