Direct naar artikelinhoud
Artificiële Intelligentie

Google AI voorspelt het risico op hartaandoeningen door in je ogen te kijken

Google AI voorspelt het risico op hartaandoeningen door in je ogen te kijken
Beeld Thinkstock

De dochteronderneming van Google, Verily, heeft een manier ontdekt om hartaandoeningen op te sporen door je ogen te scannen. Door die scans van de achterkant van het oog te analyseren, kan de software van het bedrijf nauwkeurig gegevens afleiden.

Om het algoritme te trainen, gebruiken wetenschappers medische gegevens van 300.000 patiënten. Zo worden oogscans van twee patiënten vergeleken, van wie één van de twee lijdt aan hartproblemen, en kan het ook je bloeddruk en leeftijd bepalen. Uit een recente studie van Nature blijkt dat het zelflerende algoritme van Google vandaag met 70 procent zekerheid kan voorspellen of een persoon risico loopt op een hartaandoening op basis van nieuwe oogscans. Die data worden met zogeheten 'machine learning' geanalyseerd. 

Machine learning

Het gebruik van 'machine learning' binnen medisch onderzoek is de eerste stap naar wetenschappelijke ontdekkingen door artificiële intelligentie. Voorlopig zijn de medische algoritmes gebouwd om bestaande diagnoses te analyseren. Toch vindt het algoritme nieuwe manieren om aandoeningen op te sporen door bestaande medische gegevens te combineren via het algoritme.

Het zelflerende algoritme van Google kan met 70 procent zekerheid voorspellen of een persoon risico loopt op een hartaandoening

In de toekomst kan kunstmatige intelligentie nieuwe medische inzichten verschaffen zonder enige vorm van menselijke richtlijnen. Toch blijft het idee van een computer die met artificiële intelligentie en 'machine learning' nieuwe diagnoses stelt op grote schaal nog toekomstmuziek. Dat Google investeert in dergelijke projecten bewijst wel dat het mogelijk is.