Direct naar artikelinhoud
Samusocial - Update

Samusocial betwijfelt of het zitpenningen gaat terugvorderen van Mayeur en Peraïta

Yvan Mayeur.Beeld Photo News

In het Brussels Parlement is het onderzoeksrapport voorgesteld naar de schandalen die vorig jaar aan het licht kwamen bij Samusocial. Een van de aanbevelingen houdt in dat de bestuursleden hun onterechte vergoedingen terugbetalen.

De vaststellingen van de onderzoekscommissie waren grotendeels al gekend: Samusocial had een budget van 20 miljoen euro maar werd amper gecontroleerd, was te nauw verweven met het OCMW en de stad Brussel en had geen duidelijke regeling voor salarissen en zitpenningen, en voor het beheer van giften. 

'De commissie is ervan overtuigd dat dit geld kan worden teruggevorderd, want de vergoedingen blijken onterecht uitgedeeld'
Stefan Cornelis (Open Vld)

Belangrijker zijn de 31 aanbevelingen van de commissie. Die richten zich voornamelijk tot de gewestelijke en federale regeringen, maar ook naar Samusocial zelf, zoals het terugbetalen van de onterecht ontvangen presentiegelden.

Tussen 2008 en 2016 zou er 346.000 euro betaald zijn aan leden van de raad van bestuur. Het grootste deel daarvan ging naar ex-burgemeester Yvan Mayeur en ex-OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. Zij verdienden in die tijd zo elk meer dan 110.000 euro.

Pascale Peraïta.Beeld Photo News

"De commissie is ervan overtuigd dat dit geld kan worden teruggevorderd, want er was geen juridische basis voor", zegt commissievoorzitter Stefan Cornelis (Open Vld). "Zeker tot 2014 vermeldden de statuten niets over presentiegeld. Daarna wel, maar ook dan zijn er geen bewijzen dat die zittingen effectief hebben plaatsgevonden."

De commissie kan het geld niet zelf terugeisen. Mayeur liet bij zijn getuigenis in de commissie al verstaan dat hij niets zou terugstorten, Peraïta wilde er niet op antwoorden. De aanbeveling van de commissie richt zich dan ook tot de nieuwe raad van bestuur van Samusocial, die gerechtelijke stappen kan ondernemen.

Stéphane Heymans, lid van de raad van bestuur van Samusocial: "Ik ben er allesbehalve zeker van dat we juridisch gelijk zouden krijgen."