Direct naar artikelinhoud
Spotify-scam

Hoe je ook zonder hits rijk kunt worden op Spotify

Bulgaarse oplichter verdient miljoen euro met fake afspeellijst
Beeld ANP XTRA

Wat muzikanten wereldwijd ook mogen beweren, je kunt wel degelijk rijk worden dankzij Spotify. En je hebt er zelfs niet eens een hit voor nodig. 

Ooit gehoord van Garry Cribb, Danny Jones of Colin Wilsher? Neen? Nochtans waren ze vorige zomer een paar maanden lang razend populair op Spotify dankzij 'hits' als 'Spaghetti Stetson', 'The Dreidel Song' en 'Hickory Dickory Dock'. De nummers werden zo vaak afgespeeld dat de Soulful Music-playlist waar ze op figureerden een plaats veroverde in de top honderd van best verdienende afspeellijsten wereldwijd. 

Alle 1.200 luisteraars bleken maandenlang continu naar dezelfde afspeellijst te luisteren

Volgens vakwebsite Music Business Worldwide, die het verhaal naar buiten bracht, was dat voor een aantal platenbonzen reden genoeg om zich in het fenomeen Soulful Music te verdiepen. De lijst bevatte 467 nummers, die allemaal net iets langer dan 30 seconden duurden. En laat die 30 seconden nu net het minimum zijn dat je nodig hebt om in aanmerking te komen voor uitbetaling. Bovendien waren alle nummers terug te brengen naar hetzelfde Bulgaarse bedrijf. Ook met de luisteraars was iets vreemds aan de hand. Het bleek om 1.200 wel heel hardnekkige fans te gaan. Allemaal luisterden ze de klok rond naar dezelfde afspeellijst. 

Verdienmodel

Nog wat dieper graven bracht een ingenieus verdienmodel aan het licht. De Bulgaren stelden niet alleen een afspeellijst samen vol muziek waar zij de rechten op hadden, ze bleken ook zelf voor de luisteraars te zorgen. Daarvoor maakten ze 1.200 fake premium accounts aan. Goed voor een investering van ruwweg 12.000 euro per maand. Maar daar kregen ze behoorlijk wat voor terug, becijferde Music Business Wordwide. Eén enkele account is volgens de site goed voor 60.000 luisterbeurten per maand. Vermenigvuldig dat met 1.200 en je komt aan 72 miljoen luisterbeurten. 

A rato van 0,004 euro per luisterbeurt (het gemiddelde tarief dat Spotify uitbetaalt) levert dat maandelijks 288.000 euro op. Soulful Music was minstens vier maanden actief voor Spotify de lijst verwijderde. En het Bulgaarse bedrijf achter het verdienmodel beheerde nog minstens één andere playlist. De Bulgaren gingen dus, op perfect legale wijze, met minstens één miljoen euro lopen. Spotify laat weten dat het er alles aan doet om dit soort artificiële manipulatie aan te pakken.