© BELGA

Genk gaat met de billen bloot in Jan Breydel: Cercle wint met ruime cijfers

Miron Muslic houdt woord en gaat onverminderd voort met zijn stuntwerk. En zeggen dat het pas donderdag Brugges ‘mooiste dag’ is. Dan gaat de Bloedprocessie uit. Maar Cercle zorgde nu al voor een serieus voorsmaakje. Groen-zwart won overtuigend met 4-1 tegen een bijzonder bleek Genk. Met de tweede zege in deze Champions’ play-offs zit Cercle al aan negen punten en nadert het zowaar op 1 puntje van Genk en de vierde plaats en Europees voetbal.

Koen Verdruye

Ondanks de dubbele nederlaag tegen Club Brugge voerde Wouter Vrancken geen wijzigingen door. Tolu was vorige zondag in de match tegen Club even niet meer van de wereld en viel neer in de armen van Brandon Mechele, maar had na zes dagen alles weer netjes op een rijtje. Hij liep voorin bij Genk, maar daar zou het bij blijven. Geen Boris Popovic alvast in zijn buurt maar wel Christiaan Ravych, die na een snipperweekje weer mocht starten. Daardoor was Lopes weer linksachter en bleven Abu Francis en Efekele op het middenveld staan bij Cercle. De kloof tussen Cercle en Genk bedroeg 4 punten en Miron Muslic wilde er daar ééntje van maken. Winnen was dus de opdracht en al twee dagen voor de match beloofde de Bosnische Oostenrijker spektakel en goals.

“Iedereen weet dat Genk nooit de bus komt parkeren en wij zetten altijd en overal druk. Wie iets wil zien moet zaterdag naar ons stadion komen”, had Muslic alvast wat publiciteit gemaakt. Het bleef bij 5.386 aanwezigen, te weinig natuurlijk voor de strijd om de vierde plaats in de Champions’ play-offs, maar bij Cercle zijn ze dat gewoon. En het moet ook gezegd, ze roepen voor dubbel zoveel man en zeker als hun Vereniging onrecht wordt aangedaan. Zoals in de aanvangsfase toen de voettip van Sadick nog de bal beroerde, maar Laforge de corner niet gaf. Denkey had dan al een kans gekregen en Genk geraakte net als al die andere ploegen niet onder de groen-zwarte druk uit. Toch kwamen de Limburgers op voorsprong na 12 minuten.

Nog geen assist voor Denkey

Daland verslikte zich in een centraal gestuurde bal en El Hadj kogelde knap in de winkelhaak. Cercle reageerde echter meteen. Siquet verstuurde een van de vele lange ballen richting Somers, die legde perfect af voor Lemaréchal, die zonder aarzelen de gelijkmaker scoorde. Lemaréchal is overigens de man naar wie Genk zou lonken, maar dan zal er wel met Monaco moeten gepraat worden. De VAR had overigens nog even wat tijd nodig om de lijn te trekken, maar de goal telde wel degelijk. 1-1 dus en in de onvervalste stijl van het huis voelde Cercle dat er meer in zat. Een afgeweken voorzet van Denkey belandde bij Efeleke, die niet veel nodig had om de bal in doel te tikken. Geen assist dus voor Denkey die op dat moment in dit onderdeel met een nul achter zijn naam bleef staan.

Een blije Denkey.© BELGA

Genk niet op de afspraak en Denkey heeft assist toch beet

De goal was ook het laatste wapenfeit van Efekele want de Franse huurling moest even later gekwetst van het veld. Enter Minda dus en dat betekent doorgaans geen verzwakking voor Cercle. En echt nodig was het ook niet want Genk bakte er bitter weinig van. De Limburgers leken geen oren te hebben naar die vierde plaats en in de acht minuten toegevoegde tijd dikte groen-zwart de voorsprong nog aan. Het was Somers die voor 3-1 zorgde en nu had Kévin Denkey zijn assist wel beet en is voor hem en Cercle ook deze nul van het bord.

Wouter Vrancken voerde geen wijzigingen door in de rust. Bizar en dat was er ook aan te zien want Genk ontsnapte meteen na de herneming aan de 4-1 toen Minda de Genkse defensie oprolde, maar Vandevoordt legde zich gewaagd maar gepast in de schietbaan. Cercle drukte Genk gewoon met de rug tegen hun doel en Daland kopte ook nog eens op de deklat.

Ook Denkey pikt zijn goaltje mee

Vrancken zag het blijkbaar ook niet meer zitten en zocht opvallend vaak de luwte van zijn bank. Maar op het uur vond ook hij het welletjes en bracht Fadera en Zeqiri in voor het bleke duo El Ouahdi-El Hadji. El Khanouss was even onzichtbaar maar mocht wel nog blijven staan. Genk zorgde even voor gevaar op een vrije trap, maar Cercle bleek toch niet af te stoppen door dit tamme Genk. En glansrijk winnen zonder goal van Kévin Denkey zou de realiteit geweld aan doen en dus pikte ook de Togolese topscorer op aangeven van uitblinker Lemaréchal. Amper een uur achter de rug en de match was gespeeld. Het resterend halfuur bestond vooral uit vervangingen en halve en hele kansen aan beide zijden. De beste was nog voor Tolu maar de lange spits liet ze liggen, ook al omdat Ravych nog kon redden op de lijn. Het bleef dus 4-1 en met nog matchen voor de boeg tegen Antwerp, Union en tot slot de uitderby tegen Club, moet men er nu echt wel serieus rekening mee houden dat dit Cercle straks al vierde eindigt en ook nog eens Europa in kan.

CERCLE BRUGGE : Warleson – Siquet (74’ Lietaert), Ravych, Daland (84’ Popovic), Lopes, Abu Francis (74’ Olaigbe), Van der Bruggen , Efekele (39’ Minda), Lemaréchal, Somers – Denkey (84’ Ouattara)

RACING GENK: Vandevoordt – Sadick, Cuesta, McKenzie – El Ouhadi (57’ Fadera), Galarza, Hrosovsky (79’ Bangoura), Kayembe – El Khanouss (88’ Karetsas), Tolu (79’ Bonsu Baah), El Hadj (57’ Zeqiri)

DOELPUNTEN: 9’ El Hadj (geen assist) 0-1, 12’ Lemaréchal (Somers) 1-1, 25’ Efekele (geen assist) 2-1, 45‘+6 Somers (Denkey) 3-1, 61’ Denkey (Lemaréchal)

GELE KAARTEN: 16’ Siquet (fout), 30’ Cuesta (fout), 55’ El Ouhadi (fout), 64’ Sadick (fout)

RODE KAARTEN: geen

SCHEIDSRECHTER: Nicolas Laforge

TOESCHOUWERS: 5386

 

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL