© Tommy Maes

Rechter verplicht methodeschool om te verhuizen: “We gaan zeker door met Mondomio”

De kleuter- en basisschool Mondomio mag van de rechtbank in Turnhout niet blijven op de huidige locatie op de Steegsebaan in Balen. Een aantal buren en ook het schepencollege van Balen waren gekant tegen de inplanting van de school op die plaats. Volgens de directrice blijft Mondomio wel bestaan, maar verhuist de school wellicht naar een andere locatie.

Bart Van den Langenbergh

De 67 leerlingen en negen leraren van de kleuter- en basisschool Mondomio moeten al na een schooljaar op zoek naar een andere uitvalsbasis. De bewuste school hanteert geen klassieke methodiek. De leerlingen worden niet ingedeeld volgens leeftijd, maar wel volgens niveau en ze krijgen ook geen huiswerk mee. Na de oprichting in juni 2018 ging Mondomio met succes in september van start in een voormalige feestzaal en taverne op de Steegsebaan in Balen.

© Tommy Maes

Omdat er geen omgevingsvergunning afgeleverd was, deed de directrice een beroep op de pop-up wetgeving waardoor de school al zeker open kon blijven tot in april. Maar de school kreeg van bij het begin heel wat tegenkanting. Een aantal buren verzet zich al maanden tegen Mondomio, vooral omdat de kinderen lawaaioverlast zouden veroorzaken. De buurt stapte daarom naar de rechtbank met de vraag om de school te sluiten. Ook het schepencollege van Balen plaatste ernstige vraagtekens bij de inplanting van een school zonder vergunning en vroeg hierover een advies bij de Hoge Raad voor Handhavingsuitvoering.

LEES OOK. Buren én schepencollege willen school weg: “Van meet af aan gezegd dat ze beter niet geopend zou worden”

Brandweerverslag

Uiteindelijk heeft de rechtbank in Turnhout over beide procedures een uitspraak gedaan in een vonnis van begin juli. “De rechtbank heeft geoordeeld dat de school op die locatie niet mag blijven”, zegt Johan Leysen (CD&V), burgemeester van Balen. “Het ontbreken van een vergunning was het grote struikelblok. Tegen de komst van een dergelijke school op zich in onze gemeente hebben we absoluut geen bezwaar. De school heeft uiteindelijk nog een vergunning aangevraagd, maar die werd geweigerd. Wij hadden op voorhand al gemeld dat de school best niet zou starten vooraleer er een vergunning zou zijn. Toen al was het duidelijk dat er in de buurt heel wat bezwaren waren. De brandweer leverde ook nog eens een ongunstig brandweerverslag af. Het was onverantwoord om met de school te starten op die locatie.”

De uitspraak van de rechtbank betekent volgens directrice Debbie Goudriaan helemaal niet het einde van Mondomio. Wellicht opent de school op een nieuwe, maar nog onbekende, locatie. “We gaan zeker door met Mondomio”, bevestigt Debbie Goudriaan. “Maar er zijn nog belangrijke gesprekken hierover lopende. Ik verwacht dat ik over een week tot twee weken meer duidelijkheid kan brengen.”

Mars voor Mondomio

De perikelen over Mondomio heeft de voorbije maanden al heel wat opschudding veroorzaakt in Balen. Meer dan honderd kinderen, ouders en sympathisanten organiseerden eind maart nog een mars voor Mondomio naar het gemeentehuis in Balen. De actievoerders wilden laten zien hoeveel mensen er betrokken zijn bij de school.

LEES OOK. Kinderen, ouders en leerkrachten houden mars voor behoud: “Meer scholen zouden als Mondomio moeten zijn”

© Tommy Maes

www.mondomio.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer