23 april 2024 om 19:34
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

‘Maakt dit mensen niet zorgeloos?!’ Genade, kwijtschelding van schuld heeft altijd bezwaar opgeroepen. 

In 1563 verscheen een van de meest geciteerde boeken van de protestanten: de catechismus van Heidelberg. Daarin volgt direct na de uitleg over ‘genade om niets, zonder verdienste of goede werken’ die tegenwerping: ‘Schept deze leer geen zorgeloze mensen?’

Die vraag kan ook worden opgeroepen door het plan van de gemeente Arnhem om tientallen gezinnen in één keer van hun volledige schuldenlast te verlossen. Creëer je zo geen zorgeloze mensen, beloon je hiermee niet slecht gedrag en gebrek aan financiële discipline? 

Voor die vrees bestaat weinig reden: ‘begenadigden’ moeten eerst een plan maken hoe zij, na de herstart met een schone lei, voorkomen dat ze opnieuw in het schuldenmoeras belanden. Het wantrouwen zal eerder van hún kant komen: wa..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.