Financial Times: "Trump wil dat NAVO-landen defensie-uitgaven opkrikken tot 5 procent van bbp"
NAVO-landen zullen 5 procent van hun bbp moeten investeren in defensie. Dat hebben medewerkers van de toekomstige Amerikaanse president gezegd aan Europese vertegenwoordigers, schrijft The Financial Times. Op dit moment hebben NAVO-landen afgesproken om 2 procent van hun bbp te investeren in defensie, maar veel landen, waaronder België, halen die norm voorlopig niet.
Trump steekt niet onder stoelen of banken dat hij wil dat de andere NAVO-partners meer investeren in defensie.
In 2014, tijdens de top in Wales, hebben de partnerlanden van het bondgenootschap afgesproken om 2 procent van hun bruto binnenlandse product in de defensie-industrie te pompen. Dat besluit werd genomen als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland en de toenemende zorgen over de veiligheidssituatie in Europa.
Bijna 10 jaar later zijn er nog steeds verschillende landen (9 van de 32 lidstaten) die de kaap van 2 procent niet halen. Het was nochtans wel de afspraak om die 2 procentnorm tegen 2024 te bereiken.
België is een van de slechtste leerlingen van de NAVO-klas en zal dit jaar naar schatting 1,3 procent van zijn bbp investeren in de defensiesector. De Verenigde Staten is een van de grootste bijdragers en pompte dit jaar ruim 3 procent in defensie. Polen en Estland doen het nog beter.
Tijdens een onheilspellende speech vorige week waarschuwde de secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte ook al dat de beloofde 2 procent niet voldoende zal zijn.
Volgens Rutte moeten we dringend onze manier van denken aanpassen aan de (naderende) oorlogssituatie. "We zijn op dit moment niet voorbereid op wat er in 4 à 5 jaar op ons afkomt. We moeten dringend meer investeren in onze defensie-industrie", zei hij toen.
Van 2 naar 5 procent
Maar zelfs met iets meer dan 2 procent zal de volgende president van de VS Donald Trump dus niet tevreden zijn, meldt zijn team aan Europese gezaghebbers. Dat schrijft de krant The Financial Times. Volgens Trump moeten de NAVO-landen zeker 5 procent van hun bbp in defensie investeren.
Sommige Europese medewerkers van Trump zeggen wel dat de toekomstige president misschien genoegen zou nemen met 3,5 procent. "Het is duidelijk dat we het hebben over 3 procent of meer voor de top van Den Haag in juni", zegt één van de medewerkers die op de hoogte is van het gesprek aan The Financial Times.
Wat met Oekraïne?
Wel zou Trump de komende jaren Oekraïne blijven ondersteunen in de oorlog tegen Rusland. Tijdens zijn campagne had Trump nochtans gezegd dat net niet te doen, en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 1 dag te beëindigen.
De uitspraken veroorzaakten onrust bij de bondgenoten van de VS, die ongerust waren dat ze Kiev niet voldoende zouden kunnen ondersteunen zonder de hulp van Washington.
Net vandaag kwamen belangrijke NAVO-landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Polen, samen met NAVO-baas Rutte en Oekraïens president Zelenski om de toekomst van het bondgenootschap te bespreken, nu Trump opnieuw president wordt.
Zelenski noemt de beloofde inspanningen van Europa voorlopig "niet voldoende" zonder de betrokkenheid van de VS.