maandag 27 mei 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Was dit Mbokani’s laatste kunstje op de Bosuil? Bij de Great Old maken ze zich sterk dat de aanvaller een spelletje speelt. Isosport

Antwerp - Charleroi 3-2

33-jarige spits kondigt afscheid aan, maar volgens Antwerp speelt hij een spelletje

Antwerp dAnkzij Dieu Europa in

Antwerp kreeg zijn apotheose: voor het eerst in 22 jaar mag het Europa in. De vraag is: met of zonder Dieumerci Mbokani, gisteren met twee goals alweer de grote man. Hij kondigde zijn afscheid aan, maar bij de Great Old maken ze zich sterk dat hij een spelletje speelt. “We hebben nog hoop.”

‘Maar’ 11.500 fans zakten gisteren af naar de niet-uitverkochte Bosuil voor de allerlaatste match van het seizoen. Maar de afwezigen hadden ongelijk. Antwerp maakte er tegen Charleroi een spektakelstuk van. Na twaalf minuten leek de thuisploeg uitgeteld, maar niks was minder waar. Antwerp knokte zich helemaal terug in de match en dankte daarvoor ook ‘God’. Dieumerci Mbokani dus, die voor rust de aansluitingstreffer maakte en na rust de winning goal.

De 33-jarige Congolees, in tegenstelling tot zijn ploegmaat Bolingi vreemd genoeg níét geselecteerd voor de Afrika Cup, klokte zo af op veertien stuks en trapte zijn ploeg Europa in. Of dat dan de tweede of derde voorronde van de Europa League wordt, valt nog te bezien. Dat hangt af van het lot van KV Mechelen in de zaak Propere Handen (zie hiernaast).

Windstil bij Anderlecht

De vreugde was bijzonder groot in Deurne-Noord, maar Mbokani temperde die wel even. “We verdienen dit, na zo’n goed seizoen”, kwam de spits voor de camera’s van Proximus vertellen. Maar gevraagd naar zijn toekomst – logisch, hij is einde contract –, kwam het volgende eruit: “Ik weet niet of ik dit mag zeggen, maar dit was mijn laatste match.” Zijn laatste van het seizoen, maar hij bedoelde natuurlijk zijn laatste voor Antwerp. Ai, daar had de achterban niet op gerekend.

Het was natuurlijk al langer een thema, want iedereen weet dat Mbokani bij Anderlecht al een tijdje op de shortlist staat. U weet wel, de club die dik spijt heeft dat ze hem vorige zomer, ondanks dat overgewicht en die trainingsachterstand, niet terughaalde. Maar aangezien manager Michaël Verschueren ons vorige week nog zei dat het windstil is in dat dossier, leek paars-wit alvast van de baan. Alleen is ook rood-wit nu van de baan, als je Mbokani zelf mag geloven.

Mbokani is zowat mijn zoon. Dat wist u misschien niet, maar we lijken toch op elkaar? Laszlo BÖLÖNI Coach Antwerp

De vraag is: mógen we dat? Want bij de Great Old hebben ze er wél nog hoop in dat hun topschutter blijft. “Dat hij zijn afscheid aankondigde? Typisch Dieu, hè”, zegt bestuurder en sportief raadgever Sven Jaecques grijnzend. “Hij bespeelt de situatie op een fantastische manier. Je zou niet altijd denken dat hij dat kan, maar hij weet heel goed wat hij doet. Ik concludeer dus nog niks. Wat mij betreft, is er nog evenveel kans dat hij blijft als dat hij vertrekt. We hopen hem te houden, want we willen een ploeg bouwen die de ambitie heeft om volgend seizoen top drie te spelen.”

Ook in de entourage van Mbokani laten ze nog een opening. Daar klinkt het dat Antwerp nog altijd een optie is en dat ze wachten op een concreet voorstel – liefst voor twee jaar. Afwachten dus, want hoewel Paul Gheysens graag investeert en de aanvaller al een grootverdiener ís, willen ze ook niet meegaan in een waanzinnig opbod. Er is ook veel interesse uit het buitenland – zo zijn er bijvoorbeeld contacten in Turkije –, maar een akkoord met een of andere club is nog niet in de maak.

De wensen van Bölöni

Wie of wat Mbokani nog in Antwerpen kan houden? Wel, zijn trainer misschien. Laszlo Bölöni is zowat de enige die echt in zijn hoofd kan kruipen en sprak gisteren nog eens lovende woorden over zijn poulain, al is die zelfs méér dan dat. “Hij is zowat mijn zoon”, zei de Roemeen. “Dat wist u misschien niet. Maar we lijken toch op elkaar, vindt u niet? (lacht) Neen, serieus: ik ken Dieu heel goed. Ik had het geluk om hem lang geleden (in 2008 bij Standard, nvdr.) al te hebben ontmoet en sindsdien onderhouden we een zeer vriendschappelijke relatie. Ik kan stellen dat hij een vriend is. Hij is ook gewoon de beste aanvaller in België. En de speler – euh, één van de spelers – die het meest heeft bijgebracht om dit succes te bereiken.”

Ook voor Bölöni – als hij zelf trainer blijft, natuurlijk – is het dus nog even bang afwachten. “Ik heb ook gehoord wat Dieu heeft gezegd. Ik ben geen waarzegger, ik weet niet wat er zal gebeuren. Maar ik heb mijn wensen besproken met het bestuur en ik hoop dat het nodige wordt gedaan opdat hij in onze kleuren blijft spelen.”

Antwerp: Bolat (7), Seck (6), Arslanagic (7), Van Damme (7), Juklerod (6), Haroun (6), Refaelov (7), Govea (6), Lamkel Ze (7), Baby (4), Mbokani (8).

Charleroi: Riou (6), Zajkov (4), Angella (6), Dessoleil (6), Marinos (5), Hendrickx (5), Ilaimaharitra (6), Nurio (5), Morioka (6), Bruno (5), Osimhen (7).

Vervangingen : 62’ Baby door Ivo, 74’ Morioka door Niane, 79’ Hendrickx door Henen, 87’ Bruno door Delfi

DOELPUNTEN: 1’ Osimhen (Morioka) 0-1, 13’ Dessoleil 0-2, 16’ Mbokani (Juklerod) 1-2, 22’ Refaelov (strafschop) 2-2, 67’ Mbokani (Lamkel Ze) 3-2.

STRAFSCHOPPEN: 22’ Refaelov (omgezet).

GELE KAARTEN: 69’ Van Damme, 75’ Marinos, 90’ Lamkel Ze, 90’ Nurio.

RODE KAARTEN: 22’ Zajkov.

TOESCHOUWERS: 11.502

SCHEIDSRECHTER: Nicolas Laforge (7)

Nu alleen nog wachten op uitspraak KV Mechelen

Voor KV Mechelen, Standard, Antwerp en eventueel AA Gent is het Europese programma nog onder voorbehoud van een eventuele veroordeling voor KV Mechelen. Een overzicht...

Groepsfase Champions League

RC Genk

 loting: 29 augustus

eerste wedstrijd: 17 of 18 september

Derde voorronde Champions League

Club Brugge

loting: 22 juli

eerste wedstrijd: 6 of 7 augustus

Groepsfase Europa League

KV Mechelen (of Standard)*

loting: 30 augustus

eerste wedstrijd: 19 september

* Indien KV Mechelen niet Europees mag spelen, neemt Standard deze plaats in

Derde voorronde Europa League

Standard (of Antwerp)*

loting: 22 juli

eerste wedstrijd: 8 augustus

*Indien KV Mechelen niet Europees mag spelen, neemt Antwerp de plaats van Standard in

Tweede voorronde Europa League

Antwerp (of AA Gent)*

loting: 19 juni

eerste wedstrijd: 25 juli

*Indien KV Mechelen niet Europees mag spelen, neemt AA Gent de plaats van Antwerp in

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws