© Isosport

KV Mechelen maakt zich op voor topper in Europe Play-offs: “Als AA Gent een mindere dag heeft, kunnen we winnen”

KV Mechelen trekt zaterdag naar AA Gent voor de topper in de Europe Play-offs. Bij winst wipt Malinwa over de Buffalo’s naar de koppositie. “Echt verrast was ik niet toen Gent verloor in Leuven”, zei coach Besnik Hasi op de wekelijkse persbabbel.

Thomas Franken

LEES OOK. Onderhandelingen met Hasi opgestart: KV Mechelen maakt prioriteit van coach, die (nog) niet met andere clubs praat

Eerst even terug naar de wedstrijd tegen Westerlo. Tijdens de rust verving Hasi met Mukau, Garananga en Pflücke drie spelers. Opmerkelijk, maar de coach verklaarde zijn keuze: de twee tegendoelpunten vielen te makkelijk. “Maar die jongens moeten die wissels ook niet te persoonlijk nemen. Ik heb hen deze trainingsweek niet speciaal moeten prikkelen”, suste Hasi. “We gingen sowieso wisselen, omdat de tegenstander een rode kaart had gepakt. Maar ik had gemakkelijk vijf of zes jongens kunnen vervangen.”

“We gingen sowieso wisselen, omdat de tegenstander een rode kaart had gepakt. Maar ik had gemakkelijk vijf of zes jongens kunnen vervangen”

Besnik Hasi

Coach KV Mechelen

Vooral Garananga zakte wat door het ijs, maar ook daar is een verklaring voor. “Bij Gara wisten we op voorhand al wel dat zijn spel risico’s zou inhouden. Hij moet daarin nog stappen zetten. We mogen ook niet vergeten dat hij twee weken geleden zijn beste maat is verloren”, haalde Hasi aan. “Dat kruipt in de kleren, hè. Wij kennen die jongen niet, maar het is wel erg spijtig voor Gara. We moeten begrip tonen dat hij daar de laatste weken mee zat. Ngala (Mukau, red.) is dan weer een jonge gast die plots alles speelt. Dat hij eens een terugval in zijn spel kent, is niet abnormaal. En wat Patrick (Pflücke, red.) betreft, hij speelt ondertussen al enkele weken op een positie die voor hem ongewoon is.”

Basisplaats voor Storm?

Het positieve gevolg van de drievoudige wissel aan de rust was de ontbolstering van Storm, die er na zijn knieblessure eindelijk opnieuw door komt. In het 4-3-3-systeem was hij duidelijk in zijn sas. “We hebben die 4-3-3 nog al gedaan wanneer de tegenstander rood pakte. Die mogelijkheid is er dus, maar een dat systeem heeft in mijn ploeg meer nadelen dan voordelen”, legde Hasi uit. “Ons succesrecept is een driemansdefensie. Als de wedstrijdsituatie zich voordoet, kunnen we switchen, maar we gaan dat niet doen puur in functie van Nikola (Storm, red.) of Patrick.”

LEES OOK. Eindelijk ontploft Storm nog eens voor KV Mechelen: “Het waren lastige weken”

© BELGA

Of Storm na zijn sterke invalbeurt nu wordt beloond met een basisplaats, is niet zeker. Maar tussen de lijnen liet Hasi verstaan van niet. “Dat weet ik niet. Nu ja, ik weet het wel. (grijnst) Bij mij start je niet automatisch een week nadat je goed bent ingevallen. We moeten ook naar de tegenstander kijken. We hebben de laatste maanden weinig gewisseld”, gaf Hasi toe. “Aanvankelijk was daar geen reden toe omdat de starters het zo goed deden en de bankzitters ook niet helemaal klaar waren.”

Roteren

De belasting van het lange seizoen begint hier en daar zijn tol te eisen bij de spelers, van wie sommigen met kwaaltjes zitten. Mukau (enkel) en Walsh (trap op de voet) hadden wat last na Westerlo, maar zijn speelklaar. “Met de voet van Rob (Schoofs, red.) gaat het ook goed, zolang hij er geen trap op krijgt. Hij speelt wel met pijnstillers en tape, net zoals Mukau”, lichtte Hasi toe. “Er komen nu drie matchen in korte tijd aan, we gaan iedereen nodig hebben. We moeten wel telkens voor de drie punten gaan en dan moeten we bekijken met welke spelers we dat match per match doen.”

“Er komen nu drie matchen in korte tijd aan, we gaan iedereen nodig hebben. We hebben bijvoorbeeld maar drie centrale verdedigers. Op sommige posities hebben we meer opties en dat biedt perspectief voor AA Gent of Standard, want daar zitten maar twee dagen tussen”

Besnik Hasi

Coach KV Mechelen

Betekent dat dat Hasi wat meer gaat roteren? “Ja, maar het is te zeggen: op welke posities? We hebben bijvoorbeeld maar drie centrale verdedigers. Op sommige posities hebben we wel meer opties en dat biedt perspectief voor AA Gent of Standard, want daar zitten maar twee dagen tussen. We zullen eerst moeten bekijken wat de fysieke impact is van de match in Gent. Op voorhand kan ik dat nog niet zeggen.”

Ten slotte gaf Hasi nog mee niet echt verrast te zijn van de Gentse nederlaag tegen OHL. “Leuven is wel een goede ploeg hoor. En met de terugkeer van Maertens hebben ze een missing link gevonden vooraan. Er zitten goede voetballers in die ploeg. Als Gent een mindere dag heeft, kunnen we winnen”, sloot de Mechelse T1 af.

MEER OVER KV Mechelen