De leerling kan zijn meester definitief uittellen: vijf vragen aan de trainers van Standard en Racing Genk voor hun topper

© Photo News

De scalp van ex-club Club Brugge heeft hij al, die van ex-leermeester Michel Preud’homme (60) moet vanavond volgen. Dan trekt Philippe Clement (45) met leider Genk naar Sclessin, waar hij hoopt Standard definitief uit de titelstrijd te duwen. Daarom: vijf hamvragen aan de leerling en zijn leermeester.

Guillaume Maebe en Bob Faesen

Gaan jullie mekaar verrassen?

Preud’homme: “Eerder op het seizoen zei ik dat het de spelers zijn die moeten verrassen en dat wij ze enkel kunnen voorbereiden. Ik weet niet wat Philippe zal doen. Dat ze anders speelden tegen Club? Genk blijft een ploeg met veel kwaliteiten die zijn wil kan opleggen. Ze zijn ook niet volledig van aanpak veranderd, dat past immers niet in hun stijl.”

Clement: “Neen. Ik zou het kunnen, maar als ik het zou doen, zou ik ook mijn eigen spelers verrassen en dan heb je een probleem. Dan gaan zij het moeilijk hebben om het plan goed uit te voeren. Maar ik weet wel met welke dingen Michel in zijn hoofd zit. En omgekeerd is dat misschien ook wel zo.”

Is het woord ‘titel’ voor jullie taboe?

Preud’homme: “We zijn goed begonnen aan Play-off 1 met een 9 op 12, maar zo zijn er nog drie ploegen natuurlijk ­(KRC Genk, Club Brugge en Antwerp, nvdr.). Het puntenverschil is exact hetzelfde als in het begin van de play-offs en dat wil toch veel zeggen. Bovendien staan er niet één, maar twee ploegen voor ons. Tegen Genk gaan we sowieso alles geven. Samen met Moeskroen is het de enige ploeg waartegen we nog niet konden winnen dit seizoen. Of ik vooral vooruit- of achteromkijk? Ik kijk overal.” (lacht)

Clement:“Ik ben nog altijd niet bezig met het klassement. Als we moeten gaan rekenen, dan zal dat maar op de laatste twee speeldagen gebeuren. Tot dan is het enige waarin we onze energie moeten steken het maximale uit onszelf proberen halen. Dat geldt voor de spelers, mezelf, de staf... Voor iedereen. Nadien kun je op het einde van de rit kijken hoeveel een ander gehaald heeft. Tussendoor meedoen aan een ‘hemel of hel’-verhaal doen we niet. Dat hebben we niet gedaan na het onnodige verlies bij Antwerp en dat moeten we ook nu niet doen na de zege tegen Club Brugge.”

© BELGA

Standard speelde tegen Anderlecht slechts een halfuur. Is dat een groot voordeel?

Preud’homme:“Die match heeft niet veel veranderd. We kozen toen voor een andere manier van spelen – met een valse 9 – omdat Sa en Oulare geblesseerd waren en Emond vermoeid was door de opeenvolging van matchen. Dat liep goed tegen Anderlecht, maar het wil niet zeggen dat we nu voor hetzelfde opzet zullen kiezen.”

Clement: “Neen, nu is dat geen item, omdat er wel genoeg rustdagen tussen de vorige en deze match zaten. Ik heb het er in het verleden weleens over gehad, dat als je twee keer slechts twee rustdagen hebt en je dan met een derde match zit, het wel een ander gegeven is. Maar nu kon er voldoende gerust worden.”

Is Genk na het vertrek van Pozuelo onvoorspelbaarder (en daardoor beter) geworden?

Preud’homme: “Ze hebben het vertrek van Pozuelo goed aangepakt, vind ik. Een trainer bereidt zijn ploeg voor, ­wetende dat hij soms een speler zal moeten missen. Wanneer dat definitief is, zoek je andere oplossingen. Je ziet nu dat het een beetje anders is, maar ze blijven in grote lijnen spelen als voorheen. Maar onvoorspelbaar? Neen, we kennen hun kwaliteiten. Maar tussen iets weten en iets doen, daarin ligt wel een verschil.”

Clement: “We kunnen nu meer variëren. Pozo was een van de beste spelers van onze competitie, maar de ploeg speelde wel altijd in functie van hem of in een systeem in functie van hem. Nu hij weg is, pakken we het anders aan, omdat we andere types hebben. Maar ik ben blij dat iedereen gretig meegaat in deze nieuwe ideeën. Of dit mijn zege is? Neen, ik ben niet bezig met wat iedereen denkt van mij, hoeveel artikels er over mij worden geschreven of hoe mooi of lelijk men mij vindt. Als mijn vrouw mij mooi vindt, ben ik al blij.” (lacht)

Is de Brugse machine na de nederlaag in Genk ontregeld?

Preud’homme:“Zoals ik al zei, zijn er vier ploegen met 9 op 12. Dat wil zeggen dat er vier een mooie start hebben gemaakt, ook Club Brugge. Het zijn play-offs en het is logisch dat je af en toe eens verliest. Of ik hen nog steeds de favoriet vind? Ik had gezegd dat ze de grote favoriet zouden zijn wanneer Malinovskyi zeven matchen zou worden geschorst. Dat is niet het geval, dus dat verandert een beetje de zaak.”

Clement:“Ik ben daar niet mee bezig. Voor Play-off 1 heb ik gezegd dat Club de favoriet is omdat het de nodige ervaring heeft met dit soort momenten en het kan voortbouwen op een basis. Een ploeg evolueert als een boek waarin er altijd pagina’s bijkomen. En hoe dikker het boek, hoe meer houvast. Maar ik ben dus met slechts één verhaal bezig: dat van Genk. Van ’s ochtends tot ’s avonds. Moest er nog een verhaal bijkomen, dan zou m’n kop ontploffen, denk ik.”

Meer over Standard de Liège

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video