Ook dat nog

Vrouw kiest mannen op basis van hun kledij, en haar hond heeft het laatste woord: Marokkaans gerecht onderzoekt online datingshow

Een datingshow op Youtube zorgt voor ophef in Marokko. ‘Blind dating by outfits’, waarin een jonge vrouw een date kiest uit mannen op basis van hun outfit, komt er zelfs in het vizier van justitie.

rvs
Bron: nos, moroccan world news

Sinds de eerste aflevering van Blind dating by outfits door het Marokkaanse account Kawaliss op Youtube werd gezet, is ze al meer dan twee miljoen keer bekeken. Een jonge Marokkaanse vrouw kiest daarin uit vijf mannen die achter een gordijn plaatsnemen. Eerst ziet ze alleen hun schoenen, naarmate het programma vordert, gaat het gordijn verder omhoog en krijgt ze meer te zien van hun vestimentaire keuzes.

Op het eerste gezicht lijkt het geen wereldschokkend format, maar in Marokko is zo’n online datingprogramma uniek. Veel Marokkanen vinden dat het in strijd is met de normen en waarden van het islamitische land, waar buitenechtelijke relaties volgens de wet verboden zijn. Volgens sommigen moedigt Blind dating by outfits seksuele activiteiten aan en normaliseert het een westerse levensstijl.

Op het einde van het programma, als er nog twee kandidaten overblijven, verschijnt de hond van de jongedame ten tonele. Die mag kiezen welke jongeman zijn voorkeur wegdraagt. Dat een hond, een dier dat door veel moslims als onrein wordt beschouwd, de knoop doorhakt, vinden veel Marokkaanse internetgebruikers mensonwaardig.

Korte rok

Dat de jonge vrouw in het programma een korte rok draagt en een bovenstuk met blote navel, is helemaal koren op de molen van de Marokkaanse moraalridders. De vrouw in kwestie is een twintigjarige influencer die zich op sociale media Armani L’Goumani noemt, geboren werd in Denemarken en opgegroeid is in Nederland.

In een video op sociale media heeft Armani intussen haar spijt betuigd. “Ik wist niet dat dit de Marokkanen zou storen of dat ze zich beledigd zouden voelen door mijn kledingkeuze. Dit is hoe ik me kleed, en ik begrijp dat het mensen misschien heeft gechoqueerd, maar ik moedig meisjes niet aan om zich zo te kleden. Ik groeide op in een maatschappij die deze kledij normaal vindt, waardoor ik het ook normaal vind.” De vrouw liet ook nog weten dat ze haar hond als haar dochter beschouwt, en ze het daarom belangrijk vond dat het beest een rol kreeg in het programma.

Gerechtelijk onderzoek

De Nederlandse openbare omroep NOS meldt dat het Marokkaanse ministerie van Justitie een onderzoek heeft bevolen naar Blind dating by outfits. Het verspreiden van ongepaste beelden op internet is strafbaar volgens de Marokkaanse wet en het misdrijf van openbaar onfatsoen kan tot twee jaar celstraf opleveren. Omdat ‘onfatsoen’ zo’n containerbegrip is, worden echter zelden mensen gestraft. De eerste aflevering van Blind dating by outfits is ondertussen nog steeds te zien op Youtube, maar tegenstanders zijn een online campagne gestart om de video offline te krijgen.

Andere jonge Marokkaanse internetgebruikers steunen de makers en deelnemers van het datingprogramma dan weer, en roemen het als een vorm van vrije meningsuiting. Marokkaanse jongeren gaan wel degelijk op dates, maar daarover praten is nog steeds taboe. Moroccan Outlaws, een ngo die pleit voor de decriminalisering van seksuele relaties buiten het huwelijk, noemt het onderzoek naar het datingprogramma op haar Instagramkanaal hypocriet. “IS-sympathisanten bedreigen ons op sociale media, maar een Youtube-video van een meisje, daar moet een onderzoek naar gebeuren.”