Direct naar artikelinhoud
Slaapproblemen

Is rood licht ons nieuwe slaapmutsje?

Het blauwe licht van schermen houdt ons wakker. Heeft rood licht het tegenovergestelde effect?Beeld ROBIN UTRECHT

Uit nieuw onderzoek van slaapexperts blijkt dat blootstelling aan een helder rood licht kalmeert en een slaperig gevoel in de hand werkt. "Dit is een doorbraak."

Dat blauw licht ons hyper maakt, is bekend. Maar dat helder rood licht het tegenovergestelde effect kan bereiken, is nieuwe informatie. Verschillende proefpersonen werden door het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam minutenlang blootgesteld aan rood licht, met concentratieverlies en een tragere reactietijd tot gevolg. Het opvallendst was nog dat ze ook makkelijker in slaap vielen.

"Dat rood licht doeltreffender blijkt bij het vatten van de slaap dan een donkere kamer, is zeer merkwaardig", zegt Eus Van Someren, een Nederlandse slaapexpert die meewerkte aan het onderzoek. "Terwijl blauw licht ons via zenuwcellen in het netvlies alerter maakt, lijkt rood licht die cellen minder actief te maken. Verder onderzoek is nodig om te achterhalen hoe dat in zijn werk gaat."

'Misschien kan rood licht wel een beter alternatief zijn voor onze dagelijkse borrel voor het slapengaan'
Eus Van Someren, slaapexpert

Of je bij de volgende stop aan het verkeerslicht moet vrezen voor een slaperig gevoel? "Neen, dat niet", lacht Van Someren."Het gaat om helder licht met alleen de rode kleur. Dat kan in het labo, maar gewoonlijk maakt het rode licht deel uit van een mengeling van kleuren."

Doorbraak

"Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar heeft misschien wel potentieel om oplossingen te bieden voor inslaapproblemen", zegt Van Someren. "Het kan misschien een beter alternatief zijn voor onze dagelijkse borrel voor het slapengaan." 

Johan Verbraecken, slaapexpert aan UZ Antwerpen, is enthousiast over de nieuwe resultaten. "In België is weinig fundamenteel onderzoek gevoerd naar slaapproblemen. Voor ons is dit dus een belangrijke doorbraak." 

'Rood licht zal het gepieker en de suffe job die aan de basis van de slapeloosheid liggen niet oplossen'
Annelies Smolders, slaapexpert

Volgens Verbraecken kan de nieuwe bevinding misschien wel de negatieve gevolgen van de blauwe computer- en mobielschermen op de slaap tegengaan. Dat denkt ook Van Someren. "Apps zoals f.lux stellen je al in staat een rode filter in te schakelen die het blauwe licht weghaalt. Wat wij doen is enkel rood licht aanbieden. Het zou in de toekomst ook toegepast kunnen worden in de multimediasector."

Slechte gewoonten

Psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders wacht het onderzoek nieuwsgierig en voorzichtig af. "Er zijn zo'n 88 slaapstoornissen. Ik denk niet dat een helder rood licht voor elk ervan een oplossing zal kunnen bieden." 

Ze beveelt aan de focus niet telkens op externe oorzaken te leggen. "De oplossing voor moeilijkheden om in slaap te vallen ligt meestal bij jezelf. Ik zie mensen die zich bewapenen met slaappillen, dure matrassen en speciale theetjes, maar dat lost het gepieker en de suffe job die aan de basis van de slapeloosheid liggen niet op."

"We moeten natuurlijk niet te optimistisch worden", vindt ook Van Someren. "Het onderzoek werd uitgevoerd bij goede slapers. Of de blootstelling aan het rode licht ook bij slechte slapers doeltreffend is, moet nog blijken."