Hoe een ongewenst jongetje uitgroeide tot leider en goeroe van een moordende sekte

© AP

Charles Manson was letterlijk uitschot. Als kind was hij nergens welkom. Overal werd hij buitengesjot, tot hij op zijn 15de op straat belandde. Dus richtte hij zijn eigen ‘Family’ op en gebruikte de elementen van de wilde sixties en seventies om een machtige sekteleider te worden, die zijn volgers op bevel liet moorden.

Manson was een product van zijn tijd. Van de tijdgeest van 50 jaar geleden. De wereld beleefde toen de Summer of Love; het feest van een nieuw soort jeugd: hippies. Gegroeid uit het verzet tegen de Vietnamoorlog. Er moest een einde komen aan de continue oproep van jongeren om in Vietnam te gaan strijden tegen het oprukkende communisme. Meer dan 60.000 Amerikanen waren er al gesneuveld.

© Photo News

In 1967 stond de Amerikaanse jeugd op, tegen de oorlogszuchtige regering. Er werden sit ins en protestconcerten georganiseerd. In de zomer was er dan in Monterey het eerste rockfestival als protest tegen de oorlog. Jongens hadden lang haar, meisje korte rokken. Beiden droegen bloemenkransen en predikten love en peace en namen drugs. “The times they are a changin”, zou Bob Dylan zingen.

Twee jaar later in 1969, bereikte het hippiedom zijn hoogtepunt tijdens het fameuze Woodstockfestival. Op het festivalterrein stonden niet alleen podia. Er was ook plaats vrijgemaakt voor goeroes. Wijze mannen uit India waar de jonge concertgangers mee konden gaan praten.

Ik wil mijn eigen sekte

Charles Manson bestudeerde het allemaal. Zo’n goeroe, waar iedereen naar opkeek en voor wie alle vrouwen vielen, zo’n status wilde hij ook. Helemaal zoals de tijdgeest het voorschreef had hij zijn haar en baard laten groeien en zag hij er al bijzonder charismatisch uit. Nu nog een eigen sekte.

Lees verder onder de video.

Maar een sekte moet een overtuiging hebben, een filosofie. Geen Love and Peace, want daaraan was Manson allergisch. Hij had teveel haat en afwijzing gekend tijdens zijn kinder- en jeugdjaren. Trouwens: Manson had zijn eigen kinderen ook al verstoten. Op zijn 25ste was hij al tweemaal getrouwd, gescheiden en vader. Zijn ex’en waren elk met hun Manson-zoon vertrokken. Manson had het liever zo. Dus Love en Peace, Charles geloofde er niet in, als leidraad voor zijn sekte.

Hij koos voor net het tegenovergestelde: destructie! De wereld zal kapotgaan. Manson wist ook waaraan: rassenrellen. Blank en zwart zouden elkaar uitmoorden. Wie zich tegen die slachtpartij wilde beveilingen, moest hem volgen. Ziedaar het programma van zijn sekte, die hij ironisch The Family noemde .Dat de wereld op een apocalyps afstevende had Manson gehoord in de gevangenis. Vanaf zijn 15de zat Charles geregeld opgesloten. Een eerste keer voor autodiefstal. Later voor inbraken en geweldplegingen. In de cel hoorde hij verhalen over het naderende einde van de wereld. Ook dat behoorde tot het gedachtegoed van eind jaren zestig. In de gevangenis leerde Manson ook gitaar spelen, wat hem later nog goed van pas zou komen.

Alleen met 15 vrouwen

© Photo News

In 1967 kwam Charles Manson voor de zoveelste keer vrij uit de gevangenis en besliste: het is genoeg geweest, ik ben voortaan goeroe. In een verlaten boerderij in Californië stichtte Manson TheFamily, zijn familie, die hij voordien nooit had. Eerst was Charles alleen met vijftien vrouwen. Al snel sloten een paar honderd jongeren aan. Vaak uit gebroken gezinnen.

Eten, praten, vrijen en drugs

Linda Kasabian één van de Family-leden beschrijft het leven in de sekte: “We hingen er eigenlijk maar wat rond. Eten, praten en toen het warm werd in de namiddag gingen we naar de waterval. We dansten er, vrijden er, zwommen wat en namen drugs, heel veel drugs. Wie nuchter was gebleven, zorgden voor de paarden en de kippen.”

Maar in het midden van dat alles was er die ene intrigerende man: Charles Manson. “Hij had iets van een vaderfiguur. Maar hij was ook onze broer, onze minnaar, onze goeroe”, zegt Linda Kasabian. “Hij leerde ons dat we voor elkaar moesten zorgen, als gelijken. Alleen zo zouden we het einde der tijden overleven.”

© ISOPIX

Maar alles veranderde toen Manson een nieuwe regel uitvaardigde: gedaan met privébezit, iedereen geeft alles af. En hij stuurde leden op rooftocht om de familie te onderhouden. Wie tegensprak, werd er meteen uitgezet. “Die gedwongen strooptochten veranderden alles”, zegt Linda Kasabian. “Er was vanaf dan de constante vrees: ben ik de volgende die ergens moet gaan inbreken voor geld voor de Family?”

Patricia Krenwinkel kreeg de meeste inbraakopdrachten. Manson nam haar trouwens mee voor de moord op Sharon Tate. De toen -jarige echtgenote van regisseur Roman Polanski werd vermoord in haar woning in Los Angeles. Ook drie familievrienden die in de woning aanwezig waren, werden gedood. Manson had het eigenlijk gemunt op producer Terry Melcher, die vroeger in het huis in Los Angeles woonde. Melcher had geweigerd om muziek op te nemen met Manson.

Twee jaar geleden gaf Krenwinkel een interview waarin ze vertelt over de invloed van Manson. “Hij kon je het gevoel geven dat je een prop vuilnis was. Zonder eigen gedachten. Je kon je eigenwaarde alleen maar weer wat opkrikken door zijn bevelen op te volgen en met de felicitaties die je daarvoor kreeg.”

Openbaar aanklager Victor Bugliosi beschreef Manson zo: ‘Hij was een dictator. Een koning. Een Maharadja. De leden van zijn Family waren zijn slaven.”

Plaat opgenomen

Na de Tate- en LaBianca-moorden zijn Manson en zijn handlangers opgepakt en viel de Family uiteen. Manson dacht dat hij wel zou worden vrijgepleit op het proces. Om zijn advocaat te betalen nam hij een plaat op. Manson en drie Family-leden maakten van het proces een circusvertoning. Ze zongen, lachten en kerfden een X in hun voorhoofd. Maar de rechter lachte niet. Hij was hard in zijn uitspraak: doodstraf, die werd omgezet in levenslang.

© AFP

Manson zat sinds 1970 in de gevangenis. Hij verloor zijn hippielook - sinds 1986 had hij een hakenkruis op zijn voorhoofd - maar niet zijn charisma. Hij kreeg nog jaarlijks 60.000 brieven in de gevangenis. Meestal van vrouwen.

In 2014 ging het gerucht dat Manson zou trouwen met de 26-jarige Elaine Burton. Tot bleek dat ze van plan was zijn lichaam na zijn dood tentoon te stellen.

Twaalf maal diende Charles Manson een verzoek in om vervroegd vrij te komen. Twaalf maal werd het geweigerd. Sinds begin dit jaar was hij ziek en werd hij zwaarbewaakt verzorgd in een ziekenhuis in Bakersfield waar hij zondagnacht een natuurlijke dood is gestorven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer